Opskrift
Sæt en stor gryde over med rigeligt vand og 1 tsk salt til at koge pastaen. Husk at lægge låg på, så varmes vandet hurtigere op.
Mos ansjoser, oliven og kapers med en gaffel eller i en morter.
Skær derefter hvidløg og chili i tynde skiver og steg dem på panden ved middel varme i et minuts tid.
Tilføj ansjosmosen og rør rundt.
Kom de soltørrede tomater, tomatpuré og hakkede tomater på panden sammen med oliven og kapers. Lad saucen simre i 5–7 minutter, så smagene samles og væsken reduceres lidt.
Vend pasta og sauce sammen
Tilsæt den kogte spaghetti direkte i panden med saucen. Vend godt rundt, og tilsæt evt. lidt af det gemte pastavand, hvis saucen er for tyk.
Anret og servér
Fordel retten i to dybe tallerkener, og drys med friskhakket persille.
Velbekomme! :)
Ingredienser
1 fed hvidløg skåret i tynde skiver
1/2 rød chili i tynde skiver
3 ansjoser
1/2 dl sorte oliven
1 spsk kapers
2 soltørrede tomater, fint hakket
2 spsk tomatpuré
1/2 dåse hakkede tomater
2 spsk hakket persille
250 g spaghetti
Allergener
Fisk (fra ansjoser), gluten (fra pastaen)
Sværhedsgrad
Let. Retten kræver kun basis-snittearbejde og kort tilberedningstid.
Sundhed
Puttanesca er en sund og smagfuld pastaret med fokus på umami og krydrede smagselementer frem for fedt og sukker. Mængden af animalsk protein er lav, og retten er rig på fibre og mineraler fra tomat, oliven og kapers. Den høje saltkoncentration fra ansjoser, kapers og oliven trækker dog lidt ned, men i små portioner er retten i tråd med de officielle kostråd.
Historie
Et navn med kontrovers og karakter
Spaghetti alla Puttanesca er en klassisk italiensk ret, der har vakt opsigt – ikke kun for sin intense smag, men også for sit navn. "Puttanesca" stammer fra det italienske ord puttana, som betyder "prostitueret". Ifølge den mest udbredte folkelige forklaring blev retten til i Napolis bordelkvarterer i midten af det 20. århundrede, hvor den blev lavet som en hurtig, billig og kraftigt smagende pastaret til sultne besøgende og arbejdende kvinder, der havde brug for noget nærende mellem kunderne.
Hurtig mad af det man havde i skabet
En mere kulinarisk troværdig version fortæller, at retten opstod, fordi den kunne tilberedes med ingredienser, der altid var i køkkenskabet: ansjoser, kapers, oliven, tomater og tørret pasta. Intet frisk kød, ingen grøntsager der skulle skrælles – bare kraftig smag med minimal indsats. I dette lys bliver navnet et udtryk for noget uforfinet, lidt råt og helt uden omsvøb – præcis som smagen.
En napolitansk original
Selvom retten i dag findes i hele Italien og globalt, menes den at have sine rødder i Napoli eller den omkringliggende Campania-region. Kombinationen af sødme fra tomat, salt fra kapers og oliven samt dyb umami fra ansjoser er typisk for det sydlige italienske køkken, hvor intense, enkle smage dominerer.
Fra folkelig ret til international klassiker
I dag er Spaghetti alla Puttanesca en elsket klassiker i både hjemmekøkkener og på restauranter. Den er især populær blandt dem, der søger stor smag uden kompliceret tilberedning. Retten er et bevis på, at enkle ingredienser – brugt klogt – kan skabe stor kulinarisk effekt.