Opskrift
Der er krudt i denne suppe - især, hvis du har det nordafrikanske krydderi harissa, der virkelig gør suppen varm. 1 tsk harissapulver gør suppen meget stærk - en halv er mere passende :)
Bag peberfrugter og tomater
Tænd ovnen på 200 grader.
Fjern kernerne fra peberfrugterne og skær dem i grove stykker. Skær tomaterne i kvarte og fordel dem sammen med peberfrugterne i et ovnfast fad. Dryp med olivenolie, drys med paprika og oregano, og vend det hele godt rundt sammen med de hele hvidløgsfed. Sæt fadet i ovnen og bag i ca. 30-40 minutter.
Steg grøntsager
Imens grøntsagerne bages, varmer du lidt olivenolie op i en stor gryde eller dyb pande. Sauter løg og gulerod i 5-10 minutter, indtil de begynder at blive møre. Tilsæt harissa og lad det stege med i et minuts tid.
Croutoner
Når de bagte peberfrugter er godt møre og har taget lidt farve, tager du dem ud og hælder dem over i en skål, hvor de lige kan hvilke mens du forbereder croutonerne.
Mens du steger grøntsagerne, så skærer du brødskiverne i i tern og blander dem sammen med olie, paprika og en smule salt.
Fordel brødternene i det ovnfaste fad (du skal ikke gøre fadet rent inden - brødet suger saften op) og bag i ovnen i 10 minutter. Drys derefter parmesan over og bag i yderligere et par minutter, til det hele er sprødt og gyldent.
Saml suppen
Kom de bagte peberfrugter, tomater og hvidløg op i gryden sammen med bouillonen. Blend suppen glat og cremet med en stavblender (eller hæld det hele i en blender og kør den lind dér). Varm suppen igennem ved lav varme og smag til med salt og peber.
Servér suppen rygende varm med sprøde croutoner og eventuelt lidt hakket persille på toppen – og gerne et ekstra drys sort peber.
Tip: Brødet på billedet kan du nemt selv bage - se opskriften på grydebrød her :)
Ingredienser
Suppe
2 røde peberfrugter
2 tomater
2 fed hvidløg
2 tsk paprika
1 tsk tørret oregano
2 tbsp olive oil
1 løg, finthakket
1 stor gulerod, finthakket
1 tsk harissa krydderi (eller bare tørrede chiliflager)
500ml vand (gerne med bouillon, hvis du har)
Croutoner
2 skiver lyst brød
20g parmesan
1 tsk paprika
1 tsk oliven olie
Evt lidt hakket persille til pynt
Allergener
Gluten (i brød), Mælk (parmesan)
Sundhed
Denne ret lever fint op til de officielle danske kostråd. Den er rig på grøntsager, har et lavt indhold af mættet fedt og et moderat saltindhold (især hvis bouillon udelades eller vælges med lavt saltindhold). Brød og ost bidrager med lidt mættet fedt og raffinerede kulhydrater, men i små mængder.
Sværhedsgrad
Let – egnet til både nybegyndere og skolekøkkener. Teknikken er enkel, og retten kræver ikke særligt udstyr.
Historie
Peberfrugtsuppe har rødder i de sydeuropæiske og mellemøstlige køkkener, hvor grøntsager traditionelt har spillet en hovedrolle i hverdagsmaden. Særligt i lande som Spanien, Tyrkiet og Marokko har man i århundreder tilberedt grøntsagssupper med ristede peberfrugter, tomater og varme krydderier – både som forret og som en mættende hovedret i de køligere måneder.
Peberfrugtens historie i Europa starter dog i Sydamerika, hvor den oprindeligt stammer fra. Den blev bragt til Europa i slutningen af 1400-tallet af opdagelsesrejsende og fik hurtigt plads i de sydlige køkkener takket være sit milde, sødlige bid og sin smukke farve. I takt med at peberfrugten blev mere almindelig, opstod der regionale variationer af supper og saucer baseret på den – eksempelvis den spanske sopa de pimiento og den ungarske lecsó.
Tilsætningen af harissa eller chili i moderne versioner af peberfrugtsuppe vidner om globaliseringens påvirkning af det europæiske køkken. Harissa stammer oprindeligt fra Nordafrika og består af tørrede chilier, hvidløg og krydderier – og den tilføjer både varme og dybde til retten.
Kombinationen af ovnbagte grøntsager og blendet konsistens er et nyere element, som især er blevet populært i de seneste årtier med fokus på plantebaseret mad og ernæring. Samtidig er topping med croutoner og ost inspireret af klassiske supper som den franske løgsuppe, hvor tekstur og umami spiller en afgørende rolle.
I dag repræsenterer krydret peberfrugtsuppe en moderne fusion af tradition og global smag – en enkel, men aromatisk ret, som kan tilpasses mange kostretninger og nydes året rundt.