>

>

Jordbær-banan smoothie – frisk og let med plantedrik

5 minutter

5 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Jordbær-banan smoothie – frisk og let med plantedrik

Jordbær-banan smoothie – frisk og let med plantedrik

"Sødme fra moden banan, friskhed fra jordbær og et strejf af vanilje – silkeblød, sommerlig og let"

"Sødme fra moden banan, friskhed fra jordbær og et strejf af vanilje – silkeblød, sommerlig og let"

Opskrift af Lars Holmgaard

Supernem

Billede af smoothie med jordbær og banan
Billede af smoothie med jordbær og banan

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

5 kr

5 kr

|

120 g CO2e

120 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

5% protein

|

4% fedt

|

91% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

110 kcal

110 kcal

Loading...

5 minutter

|

2 personer

Jordbær-banan smoothie – frisk og let med plantedrik

Sødme fra moden banan, friskhed fra jordbær og et strejf af vanilje – silkeblød, sommerlig og let

Sødme fra moden banan, friskhed fra jordbær og et strejf af vanilje – silkeblød, sommerlig og let

Af Lars Holmgaard

Billede af smoothie med jordbær og banan
Billede af smoothie med jordbær og banan

Per person:

5 kr

120 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

5% protein

4% fedt

91% kulhydrat

110 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Drøn det hele gennem blenderen i et par minutter, så har du en frisk og lækker smoothie med lavt klimaaftryk - helt uden mælk.

Ingredienser

1 moden banan

2 dl frosne jordbær

3 dl plantedrik, fx ris og havre

1 tsk flydende honning

1/2 vaniljesukker

Allergener

Gluten (hvis plantedrik indeholder havre uden glutenfri-mærkning)

Sundhed

Smoothien er naturligt sødet med frugt og lidt honning, rig på fibre og vitamin C. Lavt fedtindhold og ingen tilsat raffineret sukker. En sund og mættende drik, der overholder de officielle kostråd – især hvis den bruges som del af et varieret måltid.

Sværhedsgrad

Let – klar på under 5 minutter.

Historie

Smoothien som begreb har rødder i 1960’ernes USA, men dens komponenter – blendede frugter og grøntsager – har været en del af menneskets kost i årtusinder. Kombinationen af jordbær og banan er dog en nyere, vestlig smagsopfindelse, som i dag er blevet en af de mest ikoniske og populære smagsduoer i smoothie-universet.

Fra helsekost til hverdagsdrik

Jordbær-banan smoothien blev især populær i 1990’erne og 2000’erne, hvor sundhedsbølgen for alvor tog fat. Oprindeligt blev smoothien markedsført som en del af helsekostbevægelsen, især i juicebarer og økologiske caféer i Californien, hvor blendede frugtdrikke blev betragtet som letoptagelige vitaminkilder. Bananens naturlige sødme og cremede konsistens viste sig at være den perfekte base for frosne jordbær, og kombinationen spredte sig hurtigt globalt.

Plantedrikken gør sit indtog

I takt med stigende fokus på klima, bæredygtighed og allergivenlige alternativer, er plantedrik – især havre- og risdrik – blevet fast inventar i moderne smoothieopskrifter. Hvor man tidligere brugte yoghurt eller komælk, vælger mange i dag plantebaserede drikke, både for deres milde smag og lave klimaaftryk.

En opskrift i konstant udvikling

Jordbær-banan smoothien er blevet fortolket i utallige varianter: med spinat, chiafrø, proteinpulver eller kokosvand. Den oprindelige charme består dog i dens enkle, rene smag og friske farve – en sand klassiker i både børns og voksnes glas verden over.

I dag er smoothien ikke kun et udtryk for sundhed, men også for bekvemmelighed, personlig stil og bæredygtige valg. Og med sin lyserøde farve og søde duft formår jordbær-banan smoothien stadig at være både retro og moderne på én gang.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn