>

>

Champignonsuppe med friske champignon og fløde

35 minutter

35 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Fransk opskrift
Fransk opskrift

Champignonsuppe med friske champignon og fløde

Champignonsuppe med friske champignon og fløde

"En silkeblød, cremet suppe med dyb umamismag fra champignon, et strejf af hvidvin og varme kryddernoter fra timian og muskat – en elegant klassiker til kolde dage"

"En silkeblød, cremet suppe med dyb umamismag fra champignon, et strejf af hvidvin og varme kryddernoter fra timian og muskat – en elegant klassiker til kolde dage"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af champignonsuppe
Billede af champignonsuppe

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

10 kr

10 kr

|

450 g CO2e

450 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

8% protein

|

42% fedt

|

50% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

160 kcal

160 kcal

Loading...

35 minutter

|

2 personer

Fransk opskrift

Champignonsuppe med friske champignon og fløde

En silkeblød, cremet suppe med dyb umamismag fra champignon, et strejf af hvidvin og varme kryddernoter fra timian og muskat – en elegant klassiker til kolde dage

En silkeblød, cremet suppe med dyb umamismag fra champignon, et strejf af hvidvin og varme kryddernoter fra timian og muskat – en elegant klassiker til kolde dage

Af Lars Holmgaard

Billede af champignonsuppe
Billede af champignonsuppe

Per person:

10 kr

450 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

8% protein

42% fedt

50% kulhydrat

160 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Forbered svampene

Rens champignonerne med en børste eller et fugtigt viskestykke. Skær dem i skiver på ca. 3 mm.

Sautér løg og hvidløg

Smelt smørret med olivenolien i en bred gryde ved middel varme.

Tilsæt løg og steg blødt i 3–4 minutter, uden at det bruner. Tilsæt hvidløg og steg 1 minut mere.

Steg champignonerne

Skru op til middelhøj varme. Tilsæt svampeskiverne og steg dem, til de afgiver væske, og det meste af væsken er fordampet (5–7 minutter). Svampene skal tage let farve, men ikke blive brændte.

Jævn suppen

Drys melet over og rør godt rundt i ca. 1 minut, så det steger af uden at tage farve.

Hæld hvidvin ved (hvis du bruger det), og lad alkoholen fordampe i 1–2 minutter.

Kog med bouillon

Tilsæt bouillonen lidt ad gangen under omrøring. Bring suppen i kog, skru ned, og lad simre 8–10 minutter, til den tykner let.

Blend og tilsæt fløde

Brug en stavblender direkte i gryden (eller hæld forsigtigt i en blender i portioner) og blend suppen jævn.

Rør fløden i sammen med timian, muskat, og smag til med salt og peber. Varm igennem uden at koge.

Servering

Serveres med brød til. Spiser I den uden brød dækker opskriften til ca. 2 personer.

Ingredienser

  • 500 g friske champignons (gerne en blanding af hvide og brune)

  • 1 lille løg, finthakket

  • 2 fed hvidløg, finthakket

  • 10 g smør

  • 1 spsk olivenolie

  • 2 spsk hvedemel


  • 1 dl tør hvidvin (kan udelades eller erstattes af ekstra bouillon)

  • 8 dl god grøntsags- eller hønsebouillon

  • 1/2 dl piskefløde

  • 1 tsk frisk timian (eller ½ tsk. tørret)

  • Salt og friskkværnet peber

  • Et lille nip revet muskatnød

Allergener

Mælk, gluten, selleri (kan forekomme i bouillonterninger)

Sundhed

Svampesuppen er en relativt balanceret og mættende ret, især hvis den serveres med fuldkornsbrød. Champignon bidrager med kostfibre og umami, og suppen har et moderat indhold af fedt fra smør og madlavningsfløde. Bouillonterninger kan bidrage med højt saltindhold, men retten kan stadig passe ind i de danske kostråd i passende portionsstørrelse.

Sværhedsgrad

Let til middel – grundteknikker som sautering, opbagning og jævning, men stadig meget overkommeligt for de fleste.

Historie

Champignonsuppe er en klassisk og elsket ret, der har fundet sin plads i mange køkkener verden over. Dens oprindelse kan spores tilbage til det europæiske køkken, særligt i Frankrig og Tyskland, hvor svampesupper har været en del af madkulturen i århundreder. I Danmark blev champignonsuppen populær i midten af det 20. århundrede, hvor den blev en fast bestanddel af både hverdags- og festmenuer.​

Traditionelt tilberedes champignonsuppe ved at sautere champignon og løg i smør, tilsætte bouillon og fløde, og derefter lade det simre til en cremet konsistens opnås. Nogle opskrifter inkluderer også hvidløg, timian eller en smule citronsaft for at tilføje dybde og friskhed til smagen.​

I dag findes der mange variationer af champignonsuppen, herunder vegetariske versioner med grøntsagsbouillon og veganske alternativer, hvor fløden erstattes med plantebaserede produkter. Suppen serveres ofte med friskbagt brød og kan pyntes med friske urter eller ristede svampe for ekstra smag og tekstur.

Champignonsuppe forbliver en elsket ret i det danske køkken, værdsat for sin varme, cremede konsistens og den rige smag af svampe, der gør den til en ideel comfort food i de kolde måneder.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn