>

>

Burritos med oksekød, bønner og avocadomos

30 minutter

30 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Mexicansk opskrift
Mexicansk opskrift

Burritos med oksekød, bønner og avocadomos

Burritos med oksekød, bønner og avocadomos

"Krydret, cremet og frisk med en harmonisk balance af varme fra chili og spidskommen, kølighed fra creme fraiche og limefriskhed fra avocadomos – en fyldig mundfuld i hver bid"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af burrito med creme fraiche, salsa og jalapenos
Billede af burrito med creme fraiche, salsa og jalapenos

Per person

Per person

28 kr

28 kr

|

1.900 g CO2e

1.900 g CO2e

|

90 g kød

90 g kød

Energifordeling

Energifordeling

24% protein

|

37% fedt

|

39% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

690 kcal

690 kcal

Loading...

30 minutter

|

4 personer

Mexicansk opskrift

Burritos med oksekød, bønner og avocadomos

Krydret, cremet og frisk med en harmonisk balance af varme fra chili og spidskommen, kølighed fra creme fraiche og limefriskhed fra avocadomos – en fyldig mundfuld i hver bid

Krydret, cremet og frisk med en harmonisk balance af varme fra chili og spidskommen, kølighed fra creme fraiche og limefriskhed fra avocadomos – en fyldig mundfuld i hver bid

Af Lars Holmgaard

Billede af burrito med creme fraiche, salsa og jalapenos
Billede af burrito med creme fraiche, salsa og jalapenos

Per person:

28 kr

1.900 g CO2e

90 g kød

Energifordeling

24% protein

37% fedt

39% kulhydrat

690 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Avocadomos

Mos avocadoerne sammen med limesaft i en morter. Du kan også bruge en gaffel eller en kartoffelmoser, hvis du har sådan en.

Steg fyldet

Steg kødet sammen med hvidløg og krydderier ved kraftig varme til det lige netop tager en anelse farve. Så tilsætter du tomatpuré og vand og lader det koge op inden du tilsætter bønner og peberfrugt og igen lader det koge op ganske kort.

Rør creme fraiche i kødet og tag panden af varmen.

Læg fyldet i tortillaen

Læg avocadomos i midten af burritoen, derefter rødløg og kødfyld, inden du lægger revet ost øverst. Fold derefter siderne på tortillaen ind mod midten, så du samler fyldet og derefter folder du top og bund mod hinanden, så du lukker din burrito.

Lav alle burritos på samme måde inden du varmer dem oven på 1 spsk revet ost på en pande ved middel varme. Osten gør at burritoen holdes lukket, så læg dem med åbningen nederst i første omgang. Pres dem lidt flade og steg i et lille minuts tid. Vend burritoen og giv den et par minutter på den anden side også.

Hvis du har et paninijern, så varm endelig din burrito i den - det giver flotte striber og en god sprød/blød overflade.

Server burritos med frisk koriander, creme fraiche, rødløg og måske endda en lækker salsa eller guacamole som dip.

Velbekomme!

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

Fyld

350 g hakket oksekød (4-7% fedt)

2 fed hvidløg, finthakket

1 tsk tørrede chiliflager

2 tsk spidskommen

1 tsk oregano

1 tsk salt


3 spsk koncentreret tomatpuré

½ dl vand


1 dåse sorte bønner (ca. 400 g)

1 rød peberfrugt skåret i tern


1/2 dl creme fraiche


Avocadomos

2 avocadoer

1 spsk limesaft


Servering

1 rødløg, finthakket

100 g revet ost

1 dl creme fraiche

1 bundt frisk koriander

1 limefrugt i både

4 store tortillas (mexicanske madpandekager)

Allergener

Mælk (fra creme fraiche og ost)

Gluten (hvis tortillas ikke er glutenfri)

Evt. soja (hvis tomatpuré eller bønner indeholder tilsætningsstoffer – afhænger af produktvalg)

Sværhedsgrad

Let (nemt at tilberede og kræver ingen særlige teknikker).

Sundhed

Retten har et fornuftigt indhold af grøntsager (avocado, løg, bønner, peberfrugt), fulgt op af magert kød og fiberrige sorte bønner. Dog er der et moderat indhold af mættet fedt fra creme fraiche og ost, så mængderne bør evt. tilpasses eller delvist erstattes med skyr eller fedtfattig ost, hvis man ønsker en mere hjertevenlig version. Samlet set er det en balanceret, proteinrig ret, der nemt kan justeres i sundere retning.

Historie

Oprindelse

Burritoens historie begynder i det nordlige Mexico, hvor hvede i modsætning til majs var den dominerende kornsort. Ordet "burrito" betyder "lille æsel" på spansk, og der findes flere teorier om navnets oprindelse. Den mest populære forklaring er, at maden blev pakket ind på samme måde, som et æsel kunne bære en tung byrde i tæpper og klæder.

Kulturel betydning

Burritoen blev hurtigt populær som en praktisk rejseret for arbejdere, da den var nem at transportere og kunne holde sig længe. Kombinationen af kød, bønner og grøntsager pakket i en tortilla blev en nærende og mættende løsning på farten. I Mexico forbliver burritoen en enkel ret med få ingredienser, især i regioner som Chihuahua.

Udvikling gennem tiden

Da burritoen kom til USA, især til det sydlige Californien og Texas, blev den kraftigt videreudviklet under Tex-Mex-bølgen. Her voksede størrelsen, og fyldet blev mere varieret med ingredienser som ost, creme fraiche, guacamole og salsa. I dag findes utallige variationer af burritos, fra autentiske mexicanske versioner til moderne, fusion-inspirerede udgaver, men den grundlæggende idé om et måltid samlet i en praktisk pakke lever videre.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn