Billede af hjemmelavet is

Hjemmelavet is med vanilje, mælk og fløde. Isen er cremet og nem at lave!

Kan være klar om 1 time og 20 minutter

Jeg har brugt lang tid og mange forsøg på at lave en opskrift på vaniljeis, som opfylder mine krav om at det skal være nemt og hurtigt så den kan laves sammen med børn og samtidigt smage så godt at det er umagen værd. Og det er lykkedes nu!

Der har været adskillige opskrifter på italiensk is, flødeis osv. gennem vores køkken. Nogle opskrifter krævede at man skulle opvarme ismassen til en præcis temperatur, hvilket gjorde at det tog lang, lang tid at køle isen ned igen og andre indeholdt forskellige ingredienser, der var svære at få fat i. Kendetegnende ved alle de opskrifter jeg prøvede var at den færdige is stort set altid mindede om enten frossen flødeskum eller tø-sne og at isen smeltede til noget, der lignede uhomogeniseret minimælk. Det var ikke lige sagen, så jeg undersøgte, hvordan is får den cremede konsistens.

Hemmeligheden hedder Cremodan. Det er en stabilisator baseret på bl.a. johannesbrødkernemel, som binder fedt og væske, hvilket netop giver den cremede og lækre konsistens, som de gode italienske is fra Okkels og Paradis har. Grunden til at der kommer krystaller i is er netop at væsken ikke er bundet til det fedt, der er i mælk og fløde og derfor fryser vandet til små knasende isterninger. Med Cremodan undgår du det. Cremodan kan fx købes online på gelateria.dk i små pakker af 30 gram. Og nu til den bedste is opskrift!

Sådan gør du
Brug en håndmixer til at piske æggene med sukker, salt og Cremodan indtil det er en ensartet, lind masse og man ikke længere kan se eller mærke sukkerkornene. Piskeren skal ikke nødvendigvis køre på hurtigste omdrejninger, bare nok til at det bliver rørt rigtig godt sammen. Jeg bruger faktisk bare en KitchenAid køkkenmaskine, hvor jeg hælder det ned i og lader den stå og køre i 5-6 minutter.

Flæk vaniliestangen, skrab kornene ud og skrab det ned i ismassen sammen med mælk og fløde inden du rører det hele sammen med håndpiskeren på laveste omdrejninger. Hæld massen i en ismaskine og lad den fryse det ned til isen har den rette konsistens, hvilket tager fra en halv til en hel time afhængigt af ismaskinens kapacitet.

Hvis du ikke har en ismaskine, så prøv at hælde ismassen i en frysepose og læg den i fryseren. Når isen begynder at blive fast kan du lige ælte posen lidt indimellem. Du kan også hælde ismassen i en skål og røre et par gange under indfrysningen.

Skrab isen ned i en bøtte med låg og stil den i fryseren eller spis den med det samme. Måske med lidt grofthakket chokolade og banan - det smager fantastisk! Hvis isen har været i fryseren skal den tages op 10-15 minutter før servering for at blive lækker og cremet igen. Rigtig god fornøjelse!


Synes du godt om, får du opskriften i en fin pdf som tak - uden reklamer. Lige til at printe ud.

Ingredienser til hjemmelavet is


2 hele pasteuriserede æg
1 dl sukker
1/2 tsk salt
3 tsk Cremodan

3 dl sødmælk
3 dl fløde 38%
1 stang vanille