>

>

Chili con carne med ris og salat

40 minutter

40 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Mexicansk opskrift
Mexicansk opskrift

Chili con carne med ris og salat

Chili con carne med ris og salat

"En kraftfuld og varmende ret med dybde fra krydderierne, cremethed fra fromage frais og ost, og en skøn balance mellem sødme, varme og syre"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af chili con carne
Billede af chili con carne

Per person

Per person

22 kr

22 kr

|

2.900 g CO2e

2.900 g CO2e

|

125 g kød

125 g kød

Energifordeling

Energifordeling

25% protein

|

34% fedt

|

41% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

720 kcal

720 kcal

Loading...

40 minutter

|

4 personer

Mexicansk opskrift

Chili con carne med ris og salat

En kraftfuld og varmende ret med dybde fra krydderierne, cremethed fra fromage frais og ost, og en skøn balance mellem sødme, varme og syre

En kraftfuld og varmende ret med dybde fra krydderierne, cremethed fra fromage frais og ost, og en skøn balance mellem sødme, varme og syre

Af Lars Holmgaard

Billede af chili con carne
Billede af chili con carne

Per person:

22 kr

2.900 g CO2e

125 g kød

Energifordeling

25% protein

34% fedt

41% kulhydrat

720 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Hak løg, gulerødder og hvidløg groft og svits det. Tilsæt kød og svits det med. Tilsæt krydderierne og hakkede chilipebre, svits det og tilsæt de flåede tomater. Lad din chili con carne simre under låg i 20 min.

Tilsæt bønner, majs og de grofthakkede peberfrugter. Varm det hele igennem og smag din chili con carne til med salt, peber og rødvinseddike.

Ris

Hæld ris og vand i en gryde og skru helt op for blusset. Når det koger tilsætter du salt, skruer ned for blusset og lader risene simre i 15-20 minutter. Tag gryden af blusset og lad risene trække i 5 minutter inden servering.

Serveres med ris, fromage frais, revet ost og salat som tilbehør. Allerhelst skal der også serveres en god, mild øl til - det passer perfekt til den kraftige chili con carne smag. God fornøjelse!

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

  • 1 løg

  • 2 gulerødder

  • 3 fed hvidløg

  • 500 g hakket oksekød

  • 2 chilipebre

  • 1 tsk spidskommen

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk kanel

  • 1 ds flåede tomater

  • 1 ds chilibønner

  • 1 ds majs

  • 1 rød peber

  • 1 dl fromage frais

  • 1 pose revet mozarella

  • Balsamico rødvinseddike

  • Salt, peber

Ris

  • 6 dl ris

  • 9 dl vand

  • 1 tsk salt

Salat

  • Babyspinat eller lignende

  • Tomater

Allergener

  • Mælk (fromage frais, revet mozzarella)

  • Glutenfri (forudsat at balsamicoeddiken er uden tilsætningsstoffer med gluten)

Sundhed

Retten følger overordnet de officielle danske kostråd – den indeholder grøntsager, magert kød og fuldkornsris kan med fordel anvendes for at øge fiberindholdet. Den tilsatte ost og fromage frais øger mængden af mættet fedt, men mængden er moderat. Salaten bidrager med friskhed og ekstra mikronæringsstoffer, og retten har et godt indhold af bælgfrugter, som anbefalet.

Historie

Chili con carne er en krydret og mættende ret, der har vundet stor popularitet verden over. Navnet betyder direkte oversat "chili med kød", og retten består traditionelt af kød (oftest oksekød), chilipeber, tomater og bønner.​

Historisk baggrund

Retten har sine rødder i det nordlige Mexico og det sydlige Texas, hvor den opstod som en simpel og nærende ret blandt arbejdere og cowboys. I slutningen af 1800-tallet blev chili con carne udbredt i Texas, hvor den blev solgt af de såkaldte "chili queens" i San Antonio. Disse kvinder serverede retten fra små boder og bidrog til dens stigende popularitet. I 1977 blev chili con carne udnævnt som den officielle ret i staten Texas.​

Moderne variationer

I dag findes der utallige variationer af chili con carne. Nogle opskrifter inkluderer ingredienser som majs, peberfrugter, forskellige bønnetyper og krydderier som kanel og spidskommen. Retten kan tilpasses efter smag og præferencer, og der findes også vegetariske versioner, kendt som "chili sin carne".​

Her præsenteres en opskrift, hvor hakket oksekød kombineres med grøntsager, krydderier, bønner og majs. Retten serveres med ris, salat, fromage frais og revet ost, hvilket giver en balanceret og smagfuld oplevelse.​

Chili con carne er en alsidig ret, der kan tilpasses forskellige kostbehov og smagspræferencer, hvilket gør den til en favorit i mange hjem.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn