>

>

Brændende kærlighed - rent plantebaseret

30 minutter

30 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Brændende kærlighed - rent plantebaseret

Brændende kærlighed - rent plantebaseret

"En cremet kartoffelmos med dybde fra ristede rodfrugter og nødder, løftet af syrlige rødbeder og frisk persille – dansk komfortmad med knas og karakter"

Opskrift af Lars Holmgaard

Per person

Per person

14 kr

14 kr

|

650 g CO2e

650 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

7% protein

|

35% fedt

|

58% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

480 kcal

480 kcal

Loading...

30 minutter

|

2 personer

Dansk opskrift

Brændende kærlighed - rent plantebaseret

En cremet kartoffelmos med dybde fra ristede rodfrugter og nødder, løftet af syrlige rødbeder og frisk persille – dansk komfortmad med knas og karakter

En cremet kartoffelmos med dybde fra ristede rodfrugter og nødder, løftet af syrlige rødbeder og frisk persille – dansk komfortmad med knas og karakter

Af Lars Holmgaard

Per person:

14 kr

650 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

7% protein

35% fedt

58% kulhydrat

480 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

For at lave denne lækre brændende kærlighed helt uden kød, skal du have gang i en gryde med kartofler, stege løg på én pande mens du steger persillerødder på en anden - det er ikke svært, det kan du sagtens! :)

Lav kartoffelmosen

Skræl kartoflerne og skær dem i ensartede stykker inden du skyller dem godt, så du får noget af stivelsen vasket væk. Kog dem derefter uden salt i 10-15 minutter til de er møre, men ikke udkogte.

Når kartoflerne er kogt færdige, hælder du vandet fra og moser dem med enten en gaffel eller en decideret kartoffelmoser (det er nemmest). Tilsæt mælk indtil kartoffelmosen får den konsistens du gerne vil have og tilføj derefter en klat smør, mens du rører godt rundt. Smag til med salt og peber.

Steg løgene samtidigt med persillerødder

Imens kartoflerne koger, skærer du løgene i tynde skiver og steger dem ved middel varme på en pande. Lad dem stege i 10-12 minutter (samtidigt med persillerødderne) inden du hælder lidt æblecidereddike ved og rører rundt. Lad det stege et par minutter og smag til med salt og peber. Tag løgene af varmen og stil til side når de er fint brunede.

Skær persillerødderne i små stykker og steg på dem til de er gyldenbrune. Hæld hasselnødderne på panden og steg dem med de sidste par minutter så de lige netop tager farve og får en ekstra god smag.

Servering - pynt med rødbeder og hakket forårsløg

Fordel grillede persillerødder og hasselnødder på en portion kartoffelmos. Skær rødbederne i små tern og hak forårsløgene i tynde ringe inden du drysser det over retten sammen med persillen.

Velbekomme! :)

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

Kartoffelmos

800 g kartofler

1,5 dl letmælk (havredrik?)

10 g smør (olivenolie?)

Salt og peber

Ristede løg og persillerødder

2 løg

2 spsk æblecidereddike

3 persillerødder / pastinak / jordskokker eller lignende rodfrugter

50 g hasselnødder, groft hakkede

Olivenolie

Pynt

1 forårsløg

1 dl syltede rødbeder skåret i små tern

1/2 dl hakket persille


Allergener

Mælk, nødder

Sværhedsgrad

Let – egnet til skolekøkkener og begyndere. Ingen svære teknikker og overskuelige ingredienser.

Sundhed

Retten er generelt sund og følger mange af de officielle danske kostråd. Den er rig på grøntsager og anvender rodfrugter som en naturlig erstatning for kød. Den indeholder dog en mindre mængde mættet fedt fra smør og mælk, men samlet set i moderate mængder.

Historie

En dansk klassiker i nyt lys

Oprindelse og navnets betydning

Brændende kærlighed er en af de mest ikoniske retter i det danske køkken og har sin oprindelse i det 19. århundredes bondekultur. Oprindeligt var retten en simpel sammensætning af kartoffelmos toppet med stegt bacon og løg – solid og mættende hverdagsmad til hårdt arbejdende folk. Navnet "brændende kærlighed" menes at være en ironisk kommentar til den spartanske og lidt tunge ret, måske med et glimt i øjet til kærlighedens glød, der her manifesterer sig som varme og fedt på tallerkenen.

Fra slagterret til grøn klassiker

I takt med ændrede kostvaner og større fokus på klima og sundhed har brændende kærlighed fået nye fortolkninger. Den klassiske bacon er i mange moderne versioner skiftet ud med grøntsager, nødder eller plantebaserede alternativer. Den vegetariske version med ristede rodfrugter og nødder bevarer rettens hjertevarme karakter, men tilføjer samtidig dybde og tekstur gennem jordnære smagsnuancer og knasende elementer.

Kulturel betydning og udbredelse

Brændende kærlighed er stadig en hyppig gæst på danske middagsborde og i skolekøkkener, hvor den lærer børn om traditionelle retter med en moderne twist. Retten bruges også ofte som eksempel på, hvordan klassisk dansk mad kan transformeres til mere klimavenlige og nærende alternativer – uden at gå på kompromis med smagen.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn