>

>

Boller - helt klassiske

80 minutter

80 minutter

|

|

8 personer

8 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Boller - helt klassiske

Boller - helt klassiske

"Klassisk opskrift på gode, gammeldags boller. Perfekte til børn!"

"Klassisk opskrift på gode, gammeldags boller. Perfekte til børn!"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af hjemmebagte boller
Billede af hjemmebagte boller

Per person

Per person

3.75 kr

3.75 kr

|

350 g CO2e

350 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

14% protein

|

23% fedt

|

63% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

310 kcal

310 kcal

Loading...

80 minutter

|

8 personer

Dansk opskrift

Boller - helt klassiske

Klassisk opskrift på gode, gammeldags boller. Perfekte til børn!

Klassisk opskrift på gode, gammeldags boller. Perfekte til børn!

Af Lars Holmgaard

Billede af hjemmebagte boller
Billede af hjemmebagte boller

Per person:

3.75 kr

350 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

14% protein

23% fedt

63% kulhydrat

310 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Smelt margarinen i en gryde og tilsæt 2 dl mælk - lad det koge op inden resten af mælken tilsættes. Tag gryden af blusset.

Smuldr gær i en skål, tilsæt sukker og pres det sammen. Når blandingen bliver flydende og sukkeret er helt opløst, røres den lune mælkeblanding i. Tilsæt derefter melet og ælt det hele sammen.

Lad dejen hæve i 20 min.

Form ca 20 boller og lad dem hæve i 20 min. Pensl med æg.

Bag bollerne i 15-20 min ved 200°.

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

  • 100 g margarine

  • 5 dl mælk

  • 4 spsk sukker

  • 50 g gær

  • 800 g hvedemel

  • 1 æg

Allergener

  • Gluten (hvedemel)

  • Mælk (mælk og margarine)

  • Æg

(Margarine kan også indeholde spor af soja – afhængigt af mærket)

Sundhed

Disse boller er fine som del af et mellemmåltid eller hyggestund, men ikke fuldt i tråd med de danske kostråd:

⚠ Lavt indhold af fuldkorn og kostfibre
⚠ Relativt meget hvidt mel og lidt tilsat sukker
✅ Indeholder mælk og æg, som giver protein og mikronæringsstoffer
✅ Ikke højt i mættet fedt (pga. margarine frem for smør)

Historie

Klassiske boller – en dansk favorit gennem generationer

Boller har en særlig plads i det danske køkken og hjerte. De er ikke blot en bagværksklassiker, men også et symbol på hygge, tradition og fællesskab. Fra børnefødselsdage til eftermiddagste og søndagsbrunch – boller er en uundværlig del af mange danskeres madkultur.

En opskrift med rødder i hjemmet

Den klassiske bolleopskrift, som mange kender fra deres barndom, består af enkle ingredienser: hvedemel, mælk, gær, margarine, sukker og et æg til pensling. Denne kombination giver luftige og let sødlige boller, der passer perfekt til både smør, ost og marmelade. Det er en opskrift, der er blevet videregivet fra generation til generation, ofte med små personlige justeringer.

Boller i det moderne køkken

I dag er der mange variationer af den klassiske bolleopskrift, hvor nogle vælger at tilføje fuldkornsmel, kerner eller tørret frugt for at give bollerne et sundere twist. Uanset variationen forbliver bollens essens den samme: en blød og lækker bolle, der bringer glæde og mæthed.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn