Billede af stenalderbrød

Stenalderbrød med nødder, kerner og frø

Kan være klar om 1 time og 10 minutter

Palæobrød eller stenalderbrød findes i mange afskygninger og denne udgave er en variant udelukkende med kerner, frø og nødder. Brødet smager glimrende, er rig på proteiner og er helt uden mel, hvilket er lige i tråd med stenalderkosten, som er ekstremt populær.

Hvad er stenalderkost?


Grundprincipperne i stenalderkost er at man kun spiser, hvad mennesket oprindeligt gjorde. Al vores moderne teknik og forædling af fødevarer er muligvis ikke godt for vores organisme og derfor undgår man kornprodukter, mejeriprodukter, chokolade, forabejdet sukker, smør-produkter og salt. Og selvfølgelig også alle former for slik, chips, sodavand og andet ernæringsmæssigt fattigt mad, men det giver vist næsten sig selv! :-)

Spis alt her fra


Til gengæld er der grønt lys for alle former for grøntsager, rødder, frugt, nødder, bær, æg og kød, skaldyr og fisk. Med andre ord, de madvarer man kunne jage, plukke og samle selv i stenalderen. Mange vil savne en form for brød når de følger stenalderkostens principper, men det behøver du slet ikke.

Denne opskrift er nemlig udelukkende baseret på kerner, frø og nødder mens æg bruges til at binde det hele sammen. Der er dog også en smule olivenolie i for at brødet ikke skal blive for tørt, men du kan selv eksperimentere med mængden - jeg synes en halv deciliter giver brødet en saftighed uden at det bliver for fedtet. Justér også gerne på mængden af salt, så den passer til din smag.

Stenalderbrød koster spidsen af en jetjager


Stenalderbrødet smager ganske glimrende, men det er desværre enormt dyrt at bage efter min mening. Jeg har lige checket priserne på ingredienserne online og i rene råvarer er prisen 67,75 kr for ét brød. Jeg har dog set at man i øjeblikket kan købe en færdig blanding til stenalderbrød i Rema1000, der kun koster 25 kr for 500 gr, så skynd dig at komme afsted. Det brød jeg giver dig opskriften på her, koster ca. dobbelt så meget, så jeg skal helt sikkert prøve færdigblandingen, der bare består af nødder, kerner og frø og så tilsætter man selv æg, olie og salt.

Sådan gør du


Men, det er pærelet at lave palæobrødet - først tænder du ovnen på 160 grader. Så finder du en stor skål og vejer eller måler ingredienserne af. Knæk æggene ned i en anden skål, så kan du nemmere se om der kommer æggeskaller i, inden du hælder det sammen med kernerne. Hæld en halv deciliter olivenolie ned i blandingen og rør det hele godt rundt indtil det hele er godt fugtigt. Der må ikke være tørre områder i brødblandingen.

Tag en 1-liter brødform og fold et stykke bagepapir ned i den, så brødet ikke klistrer mod kanterne. Hæld brødblandingen i formen og fordel det helt ud i kanterne. Brødet hæver ikke og forandrer ikke form under bagningen, så du skal sørge for at overfladen er pæn og glat ved at glatte det med en ske.

Bag brødet i ovnen i en time ved 160 grader og lad det køle ned 10 minutter inden du spiser det. Det smager fantastisk!


Synes du godt om, får du opskriften i en fin pdf som tak - uden reklamer. Lige til at printe ud.

Ingredienser til stenalderbrød


2 dl græskarkerner (100 gram)
2 dl mandler (100 gram)
2 dl valnødder (100 gram)
2 dl solsikkekerner (100 gram)
1,5 dl hørfrø (100 gram)
1,5 dl sesamfrø (100 gram)

5 æg
1/2 tsk salt
0,5 dl olie