>

>

Onigiri med spicy tun og sesamris svøbt i nori-tang

30 minutter

30 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Onigiri med spicy tun og sesamris svøbt i nori-tang

Onigiri med spicy tun og sesamris svøbt i nori-tang

"Blød ris møder cremet, krydret tun med en frisk kant af lime – indpakket i salt, umamifyldt nori for et perfekt bid af Japan"

Opskrift af Lars Holmgaard

4 stk onigiri på tallerken
4 stk onigiri på tallerken

Per person

Per person

13 kr

13 kr

|

500 g CO2e

500 g CO2e

|

35 g kød

35 g kød

Energifordeling

Energifordeling

22% protein

|

25% fedt

|

53% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

400 kcal

400 kcal

Loading...

30 minutter

|

2 personer

Onigiri med spicy tun og sesamris svøbt i nori-tang

Blød ris møder cremet, krydret tun med en frisk kant af lime – indpakket i salt, umamifyldt nori for et perfekt bid af Japan

Blød ris møder cremet, krydret tun med en frisk kant af lime – indpakket i salt, umamifyldt nori for et perfekt bid af Japan

Af Lars Holmgaard

4 stk onigiri på tallerken
4 stk onigiri på tallerken

Per person:

13 kr

500 g CO2e

35 g kød

Energifordeling

22% protein

25% fedt

53% kulhydrat

400 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Ris

Hvis du har en rest ris fra aftenen før, er det kun en fordel :) Ellers skal du koge 300 g ris i 450 ml vand med lidt salt og derefter lade de kogte ris køle helt ned inden du går videre med opskriften.

Bland de kolde ris med sesamfrø, eddike, sukker og salt.

Spicy tun

Hæld vandet fra tunen og bland den godt sammen med resten af ingredienserne.

Sådan samler du onigiri

Klip et ark noritang på tværs, så du får to trekanter. Det gør ikke noget at arkene ikke er kvadratiske - du får bare et par skæve trekanter.

Læg en trekant med spidsen ind mod dig selv og læg lidt ris op mod toppen. Læg derefter en skive agurk på og så lidt rørt tun. På billedet har jeg lavet varianten med laks, som også er superlækkert. Du må gerne lægge lidt ris oven på igen, inden du folder den nederste trekant op til øverste kant og derefter de to sider af tangen ind over midten, så det bliver en pæn pakke.

Jeg er ikke supergod til at lave dem så pæne som øvede kan gøre det, men det er også ligemeget. Gør det så godt du kan :)

Tip: Hvis du lægger et par riskorn på tangen inden du lukker den, så sørger de for at onigirien ikke åbner sig.

Onigiri er også god til madpakken - velbekomme! :)


Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

Sesam-ris

400 g kogte ris (gerne sushiris, men jasminris kan fint bruges)

1 spsk let ristede sesamfrø

2 tsk riseddike

1 tsk sukker

1/2 tsk salt


Spicy tun

1 dåse tun i vand (eller fx 150 g optøet laks)

1 spsk sriracha chilisauce

1 spsk mayonnaise, creme fraiche eller skyr

1 tsk sesamolie (hvis du lige har)

1 tsk limesaft

Salt


4 ark noritang

1/4 agurk skåret i skiver

Allergener

Fisk (tun), æg (fra mayonnaise), mælk (hvis creme fraiche/skyr bruges), sesam, soja (kan forekomme i nori).

Sværhedsgrad

Let. Formning kræver lidt øvelse, men teknikken er simpel.

Sundhed

Onigiri er en sund og afbalanceret snack eller let måltid. Den indeholder magert protein (tun eller laks), sunde fedtsyrer fra sesamolie, fibre og mineraler fra tang samt komplekse kulhydrater fra ris. Bruges skyr eller let mayo, bliver fedtindholdet lavt. Den tilsatte mayonnaise og riseddike indeholder lidt salt og sukker, men i små mængder. Retten lever generelt op til de officielle kostråd.

Historie

En af Japans ældste madtraditioner

Onigiri – også kaldet omusubi – er en af de mest ikoniske og ældste former for japansk mad. Historiske fund viser, at risbolde har været en del af det japanske køkken i over 2.000 år. Allerede i Heian-perioden (794–1185) blev ris formet og opbevaret som transportabel mad. I modsætning til sushi, som opstod som en metode til fermentering, er onigiri simpelt formet ris, ofte med et fyld i midten og pakket ind i tang (nori).

Soldatermad og håndmad i én

I Japans middelalder blev onigiri brugt som en praktisk feltration for samuraier og soldater. Den kompakte form gjorde det let at transportere og spise med hænderne uden bestik. Risens evne til at holde sig og mæthedsfornemmelsen gjorde den ideel som energirig rejsemad. Fyld som saltet fisk, umeboshi (syltet blomme) og tørret tang havde både konserverende og smagsgivende egenskaber.

En kærlig madpakke

I moderne tid forbindes onigiri ofte med madpakker (bento) og hjemmelavet omsorg. Det er almindeligt, at mødre laver onigiri til skolebørn, eller at det medbringes på picnics og udflugter. Formen – trekant, rund eller cylinder – og fyldet kan varieres efter smag, og netop denne fleksibilitet har gjort onigiri til en del af hverdagens Japan.

Fra hjemmelavet til convenience

I dag findes onigiri i alle japanske conveniencebutikker (konbini), pakket i smarte folier der holder tangen sprød. Udvalget spænder fra klassiske varianter med grillet laks eller tun-mayo til moderne versioner med karry, kimchi eller endda spaghetti. Samtidig bevares den håndlavede onigiri som et symbol på tradition, nærvær og enkelthed.

En global snack

Med den stigende interesse for japansk madkultur har onigiri spredt sig til køkkener verden over. I dag ses de som sunde alternativer til sandwich og wraps, og både foodtrucks og restauranter i Vesten har taget det enkle risgreb til sig – som håndmad med historie.

Nyeste opskrifter fra Japan

Nyeste opskrifter fra Japan

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn