>

>

Mulligatawny suppe - plantebaseret og mættende

40 minutter

40 minutter

|

|

2 personer

2 personer

Indisk opskrift
Indisk opskrift

Mulligatawny suppe - plantebaseret og mættende

Mulligatawny suppe - plantebaseret og mættende

"Varmende, kompleks og krydret – de aromatiske krydderier møder kokosmælkens blødhed, mens lime og æble giver frisk syre og sødme i perfekt balance"

Opskrift af Lars Holmgaard

Per person

Per person

18 kr

18 kr

|

450 g CO2e

450 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

14% protein

|

36% fedt

|

50% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

520 kcal

520 kcal

Loading...

40 minutter

|

2 personer

Indisk opskrift

Mulligatawny suppe - plantebaseret og mættende

Varmende, kompleks og krydret – de aromatiske krydderier møder kokosmælkens blødhed, mens lime og æble giver frisk syre og sødme i perfekt balance

Varmende, kompleks og krydret – de aromatiske krydderier møder kokosmælkens blødhed, mens lime og æble giver frisk syre og sødme i perfekt balance

Af Lars Holmgaard

Per person:

18 kr

450 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

14% protein

36% fedt

50% kulhydrat

520 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Kog risene først

Skyl basmatirisene grundigt i koldt vand. Kom dem i en gryde med 2 dl vand og en smule salt. Bring i kog, læg låg på, og lad dem simre ved lav varme i 12–15 minutter, til vandet er absorberet. Lad dem hvile under låg.

Sautér grøntsager og krydderier

Varm lidt olie i en stor gryde. Sautér rødløg, hvidløg, ingefær og bladselleri i 3–4 minutter ved middel varme, til det dufter og bliver blødt. Tilsæt æbletern, og steg videre 1 minut.

Tilsæt derefter gurkemeje, spidskommen, garam masala, kardemommekapsler, kanelstang og limeblade. Rist det hele under omrøring i et minut, så krydderierne frigiver deres aroma.


Kog suppen

Tilsæt de hakkede tomater, linser og kokosmælk. Rør rundt og lad det simre ved svag varme under låg i ca. 20 minutter, til linserne er møre. Rør undervejs, og tilsæt lidt vand, hvis suppen bliver for tyk.

Smag til og servér

Fjern limeblade, kanelstang og eventuelle kardemommekapsler. Smag suppen til med limesaft, salt og peber. Justér syre og styrke efter smag.

Anretning

Fordel de kogte ris i skåle og hæld den varme suppe over eller ved siden af. Pynt evt. med frisk koriander eller et ekstra skvæt lime.

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

Grøntsager

4 stængler bladselleri, skåret i små stykker

1 æble, skåret i små tern

1 rødløg, hakket

2 fed hvidløg, presset eller hakket

20 g ingefær

Krydderier

1 spsk gurkemeje

1 spsk spidskommen

1 spsk garam masala

1 stang kanel (eller 1 tsk stødt kanel)

4 kardemommekapsler (eller 1/2 tsk stødt kardemomme)

4 tørrede limeblade

Suppe

1 dåse hakkede tomater

50 g røde eller grønne linser

1 dåse kokosmælk

Saften fra en lime

Salt og peber

Ris

1 dl basmatiris

2 dl vand

Salt


Lidt koriander til pynt, hvis du har.

Allergener

Ingen kendte.

Sværhedsgrad

Let. Der er mange ingredienser, men fremgangsmåden er enkel og ligetil.

Sundhed

Denne version af mulligatawny er både ernæringsrig, fiberrig og 100 % plantebaseret. Den kombinerer linser (planteprotein), kokosmælk (sunde fedtstoffer), grøntsager og krydderier, hvilket giver et antiinflammatorisk boost. Serveret med basmatiris, bliver det et komplet måltid med lavt indhold af mættet fedt og uden tilsat sukker.

Historie

En fusion mellem øst og vest

Mulligatawny er en krydret suppe med rødder i det sydindiske køkken, men som fik sin nuværende form under det britiske kolonistyre i Indien. Ordet stammer fra tamilsk: "milagu thanni", som betyder "pebervand" – en stærk og enkel pebersuppe, der blev drukket som et opkvikkende måltid.

Europæisk tilpasning

Da briterne bosatte sig i Indien, bad de lokale kokke tilføje elementer, de kendte hjemmefra: kød, bouillon, ris og senere også fløde eller kokosmælk. Det gjorde retten fyldigere og mere egnet som en vestlig forret. I løbet af 1800-tallet blev Mulligatawny fast inventar på britiske middagsborde – en slags "kolonial karrysuppe", ofte med en engelsk twist.

Fra eksotisk til hverdagsmad

I dag findes mange versioner: vegetariske, med kylling, med æble og ris, eller helt plantebaserede som denne. Fælles er den varme, dybe smag af krydderier og linser, kombineret med syre og fedme fra lime og kokos. Mulligatawny er blevet en global ret – en komfortsuppe, der favner både historie og hverdagsmad.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn