Opskrift
Auberginerne grilles
Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver - de behøver ikke at blive skrællet. Læg lidt smør på panden og rist skiverne i nogle få minutter på hver side til de er gyldne og møre. Auberginer suger en del fedtstof til sig under stegningen, så hold øje med at de ikke steger helt tørre.
Kødsovsen simrer
Mens auberginerne grilles, svitses løg, hvidløg og kød i olivenolie i en gryde. Tilsæt hakkede tomater salt, peber og oregano. Lad det simre uden låg så kødsovsen koger lidt ind og bliver tykkere.
Bechamelsaucen laves
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mel mens du rører rundt. Tilsæt mælken lidt efter lidt og kom til sidst ost, muskatnød, salt og peber i. Rør rundt til osten er smeltet.
Lag på lag
Læg den ene halvdel af auberginerne i et mellemstort ovnfast fad. Hæld kødsovsen ovenpå og læg resten af auberginerne øverst. Hæld bechamelsaucen over retten og drys med rasp.
Bages i ovnen i 15 min ved 175° eller til overfladen er svagt brunet.
Ingredienser
3 auberginer
2 tsk groft salt
100 g smør
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
500 g hakket oksekød
1 dåse hakkede tomater
2 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 tsk oregano
Bechamelsauce
30 g smør
3 spsk hvedemel
5 dl mælk
1 tsk revet muskatnød
175 g revet ost (1 pose)
1/2 tsk groft salt
friskkværnet peber
2 spsk rasp
Allergener
Gluten (hvedemel, rasp), mælk (smør, mælk, ost), muligvis selleri (hvis tomaterne eller ost er tilsat smagsforstærkere)
Sundhed
Moussaka er en smagfuld og mættende ovnret, men den er også energitung og rig på mættet fedt – især pga. bechamelsaucen med smør og ost samt brugen af hakket oksekød. Auberginerne tilføjer fibre og fylde, men de suger meget fedt under tilberedning.
Retten kan stadig være del af en balanceret kost, især hvis serveret med en frisk grøn salat ved siden af. For en sundere variant kan man overveje at skifte til mager oksekød, kyllingefars eller linser og bruge lidt mindre ost.
Historie
Moussaka er en klassisk græsk ret, der består af lag af aubergine, kartofler, krydret kødsauce og en cremet bechamelsauce. Denne ret er kendt for sin rige smag og er en favorit i det græske køkken.
Historisk baggrund
Moussaka har rødder i det østlige Middelhavsområde og Balkan, hvor forskellige versioner af retten har eksisteret i århundreder. Den moderne græske version blev populariseret i 1920'erne af den franskuddannede græske kok Nikolaos Tselementes. Han introducerede lagdelingen af aubergine, kødsauce og bechamelsauce, hvilket adskiller den græske moussaka fra andre regionale varianter.
Moderne variationer
I dag findes der mange variationer af moussaka. Nogle opskrifter inkluderer kartofler eller zucchini sammen med aubergine, mens andre bruger forskellige typer kød som oksekød eller lammekød. Vegetariske versioner erstatter kødet med linser eller svampe. Bechamelsaucen kan også varieres med forskellige oste eller krydderier for at tilpasse smagen.
Moussaka serveres ofte med en frisk salat og brød og er en populær ret både til hverdag og festlige lejligheder.