>

>

Mexicansk enchilada med kylling, salsa og guacamole

55 minutter

55 minutter

|

|

6 personer

6 personer

Mexicansk opskrift
Mexicansk opskrift

Mexicansk enchilada med kylling, salsa og guacamole

Mexicansk enchilada med kylling, salsa og guacamole

"Bløde pandekager fyldt med saftig kylling og cremet jalapeño-sauce – et varmt og krydret møde mellem komfort og mexicansk karakter"

"Bløde pandekager fyldt med saftig kylling og cremet jalapeño-sauce – et varmt og krydret møde mellem komfort og mexicansk karakter"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af enchilada
Billede af enchilada

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

22 kr

22 kr

|

1.200 g CO2e

1.200 g CO2e

|

100 g kød

100 g kød

Energifordeling

Energifordeling

27% protein

|

34% fedt

|

39% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

670 kcal

670 kcal

Loading...

55 minutter

|

6 personer

Mexicansk opskrift

Mexicansk enchilada med kylling, salsa og guacamole

Bløde pandekager fyldt med saftig kylling og cremet jalapeño-sauce – et varmt og krydret møde mellem komfort og mexicansk karakter

Bløde pandekager fyldt med saftig kylling og cremet jalapeño-sauce – et varmt og krydret møde mellem komfort og mexicansk karakter

Af Lars Holmgaard

Billede af enchilada
Billede af enchilada

Per person:

22 kr

1.200 g CO2e

100 g kød

Energifordeling

27% protein

34% fedt

39% kulhydrat

670 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Pandekager / Tortillas

Pisk ingredienserne til pandekagedejen sammen. Varm en pande godt op, hæld lidt smør på og præcis nok pandekagedej til at dække panden. Bag de 6 pandekager i et par minutter på hver side og læg dem på en tallerken.

Kyllingefyld Kom vand og vin i en gryde og få det op at koge inden kyllingefileterne lægges i. Skum fedtet af vandet og tilsæt finthakket gulerod og løg samt salt og peber. Kog kødet 15 min til det er mørt. Tag kødet op og kog suppen ind i 5 min. Smelt smøret i en gryde og svits det finthakkede hvidløg. Rør melet i og hæld den varme suppe i lidt efter lidt, mens der piskes. Tilsæt fløde, jalapenos og oregano. Kog saucen igennem et par minutter og smag den til med salt. Skær kyllingekødet i små terninger. Fordel kødet og majskerner på pandekagerne, hæld lidt af saucen over og rul dem sammen om fyldet. Læg pandekagerne i et ovnfast fad og hæld resten af saucen over. Drys osten over og stil fadet midt i ovnen ved 200° i 15 min. Serveres med fromage frais, guacamole og salsa samt en lækker salat og brød.

Ingredienser

Pandekager / Tortillas

  • 6 dl vand

  • 5 æg

  • 100 g majsmel

  • 125 g hvedemel

  • 1 tsk salt

  • 1 spsk olie

  • (eller køb 6 færdiglavede tortillas, så sparer du ca. 30 min)

Kylling

  • 600 g kyllingefilet

  • 5 dl vand

  • 1 dl tør hvidvin

  • 1 gulerod

  • 1 løg

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk friskkværnet peber

Sauce

  • 25 g margarine

  • 3 spsk mel

  • 4 dl kyllingesuppe

  • 1 dl fløde

  • 2 spsk syltede jalapenos

  • 2 tsk oregano

  • Salt og friskkværnet peber

2 ds majskerner

100 g revet ost

Allergener

Gluten (hvedemel i pandekager og jævning), æg (pandekager), mælk (fløde, ost), muligvis selleri (hvis bouillon anvendes).

Sundhed

Retten kombinerer magert protein fra kylling med majs, grøntsager og krydderier, hvilket skaber en fyldig og tilfredsstillende hovedret. Den hjemmelavede sauce med smør, mel og fløde trækker lidt op i fedt og kalorier, men i moderate mængder er det absolut acceptabelt. Osten og fløden bidrager med mættet fedt, men i afmålte mængder. Den samlede ret er mættende, varieret og næringsrig, og kunne nemt forbedres med lidt ekstra grønt på siden (fx salat med lime og koriander). De hjemmelavede tortillas giver også lidt mere fiber end købeversionen.

Historie

Mexicansk enchilada er en farverig og smagfuld ret, der kombinerer fyldte tortillas med en krydret sauce og smeltet ost. Den er populær både i det mexicanske køkken og som en tex-mex-favorit verden over.​

Historisk baggrund

Enchiladas har rødder i det præcolumbianske Mesoamerika, hvor indfødte folk som aztekerne rullede majs-tortillas omkring små fisk eller bønner og overhældte dem med chili-sauce. Navnet "enchilada" stammer fra det spanske ord enchilar, som betyder "at krydre med chili".​

Efter den spanske kolonisering blev retten udviklet med nye ingredienser som ost, kød og forskellige saucer, hvilket førte til de mange variationer, vi kender i dag. Enchiladas blev først dokumenteret i mexicanske kogebøger i det 19. århundrede og har siden spredt sig globalt.​

Moderne variationer

I dag findes der utallige versioner af enchiladas, tilpasset forskellige smagspræferencer og diætbehov. Nogle populære varianter inkluderer:​

  • Enchiladas verdes: Tortillas fyldt med kylling og overhældt med en grøn tomatillo-sauce.​

  • Enchiladas rojas: Fyldte tortillas med en rød chilibasisk sauce.​

  • Vegetariske enchiladas: Fyldt med bønner, majs, spinat eller andre grøntsager.​

  • Tex-mex enchiladas: Ofte med oksekød, cheddarost og en tomatbaseret sauce, toppet med smeltet ost.​

Enchiladas serveres typisk med tilbehør som ris, bønner, guacamole, creme fraiche og frisk koriander. Deres alsidighed og rige smag gør dem til en favorit i mange hjem verden over.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn