Opskrift
Pandekager / Tortillas
Pisk ingredienserne til pandekagedejen sammen. Varm en pande godt op, hæld lidt smør på og præcis nok pandekagedej til at dække panden. Bag de 6 pandekager i et par minutter på hver side og læg dem på en tallerken.
Kyllingefyld Kom vand og vin i en gryde og få det op at koge inden kyllingefileterne lægges i. Skum fedtet af vandet og tilsæt finthakket gulerod og løg samt salt og peber. Kog kødet 15 min til det er mørt. Tag kødet op og kog suppen ind i 5 min. Smelt smøret i en gryde og svits det finthakkede hvidløg. Rør melet i og hæld den varme suppe i lidt efter lidt, mens der piskes. Tilsæt fløde, jalapenos og oregano. Kog saucen igennem et par minutter og smag den til med salt. Skær kyllingekødet i små terninger. Fordel kødet og majskerner på pandekagerne, hæld lidt af saucen over og rul dem sammen om fyldet. Læg pandekagerne i et ovnfast fad og hæld resten af saucen over. Drys osten over og stil fadet midt i ovnen ved 200° i 15 min. Serveres med fromage frais, guacamole og salsa samt en lækker salat og brød.
Ingredienser
Pandekager / Tortillas
6 dl vand
5 æg
100 g majsmel
125 g hvedemel
1 tsk salt
1 spsk olie
(eller køb 6 færdiglavede tortillas, så sparer du ca. 30 min)
Kylling
600 g kyllingefilet
5 dl vand
1 dl tør hvidvin
1 gulerod
1 løg
1/2 tsk salt
1/2 tsk friskkværnet peber
Sauce
25 g margarine
3 spsk mel
4 dl kyllingesuppe
1 dl fløde
2 spsk syltede jalapenos
2 tsk oregano
Salt og friskkværnet peber
2 ds majskerner
100 g revet ost
Allergener
Gluten (hvedemel i pandekager og jævning), æg (pandekager), mælk (fløde, ost), muligvis selleri (hvis bouillon anvendes).
Sundhed
Retten kombinerer magert protein fra kylling med majs, grøntsager og krydderier, hvilket skaber en fyldig og tilfredsstillende hovedret. Den hjemmelavede sauce med smør, mel og fløde trækker lidt op i fedt og kalorier, men i moderate mængder er det absolut acceptabelt. Osten og fløden bidrager med mættet fedt, men i afmålte mængder. Den samlede ret er mættende, varieret og næringsrig, og kunne nemt forbedres med lidt ekstra grønt på siden (fx salat med lime og koriander). De hjemmelavede tortillas giver også lidt mere fiber end købeversionen.
Historie
Mexicansk enchilada er en farverig og smagfuld ret, der kombinerer fyldte tortillas med en krydret sauce og smeltet ost. Den er populær både i det mexicanske køkken og som en tex-mex-favorit verden over.
Historisk baggrund
Enchiladas har rødder i det præcolumbianske Mesoamerika, hvor indfødte folk som aztekerne rullede majs-tortillas omkring små fisk eller bønner og overhældte dem med chili-sauce. Navnet "enchilada" stammer fra det spanske ord enchilar, som betyder "at krydre med chili".
Efter den spanske kolonisering blev retten udviklet med nye ingredienser som ost, kød og forskellige saucer, hvilket førte til de mange variationer, vi kender i dag. Enchiladas blev først dokumenteret i mexicanske kogebøger i det 19. århundrede og har siden spredt sig globalt.
Moderne variationer
I dag findes der utallige versioner af enchiladas, tilpasset forskellige smagspræferencer og diætbehov. Nogle populære varianter inkluderer:
Enchiladas verdes: Tortillas fyldt med kylling og overhældt med en grøn tomatillo-sauce.
Enchiladas rojas: Fyldte tortillas med en rød chilibasisk sauce.
Vegetariske enchiladas: Fyldt med bønner, majs, spinat eller andre grøntsager.
Tex-mex enchiladas: Ofte med oksekød, cheddarost og en tomatbaseret sauce, toppet med smeltet ost.
Enchiladas serveres typisk med tilbehør som ris, bønner, guacamole, creme fraiche og frisk koriander. Deres alsidighed og rige smag gør dem til en favorit i mange hjem verden over.