>

>

Ketchup med mindre sukker

60 minutter

60 minutter

|

|

6 personer

6 personer

Amerikansk opskrift
Amerikansk opskrift

Ketchup med mindre sukker

Ketchup med mindre sukker

"En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret"

Opskrift af Lars Holmgaard

Ketchup på en tallerken med pomfritter
Ketchup på en tallerken med pomfritter

Per person

Per person

7 kr

7 kr

|

100 g CO2e

100 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

3% protein

|

1% fedt

|

96% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

70 kcal

70 kcal

Loading...

60 minutter

|

6 personer

Amerikansk opskrift

Ketchup med mindre sukker

En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret

En frisk, sødmefuld ketchup med afrundet krydderi og en ren tomatsmag, der løfter enhver ret

Af Lars Holmgaard

Ketchup på en tallerken med pomfritter
Ketchup på en tallerken med pomfritter

Per person:

7 kr

100 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

3% protein

1% fedt

96% kulhydrat

70 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Mængden af sukker i købe-ketchup er voldsom. Jeg har lavet en sammenligning herunder:

Mærke

Sukkerindhold per 100 g

Kr per liter

Heinz

22,8 g

54,21 kr / liter

Rema 1000 Tomatkechup

20 g

16,25 kr / liter

Beauvais

20 g

45 kr / liter

Stoke

20 g

82,33 kr / liter

Graasten

18 g

18,75 kr / liter

Svansø

14 g

32,38 kr / liter

Denne hjemmelavede ketchup

8 g

38 kr / liter


Denne hjemmelavede ketchup kombinerer de søde og syrlige nuancer fra tomater, æbler og æblecidereddike med en mild krydret bund fra fennikelfrø. En friskere, mere aromatisk version end den klassiske købevariant – perfekt som tilbehør til alt fra burgere til grøntsagsretter. Billigere end de dyreste, men væsentligt bedre og sundere.

Hak løg og æble groft.

Varm en gryde op ved middel varme, og tilsæt løg, æble, tomater på dåse, tomatpuré, rørsukker, æblecidereddike og fennikelfrø.

Lad det hele simre stille og roligt uden låg i cirka 30-40 minutter, eller indtil blandingen er tyknet, og æblerne er helt møre.

Fjern gryden fra varmen. Brug en stavblender (eller hæld massen i en almindelig blender) og blend ketchupen helt glat.

Smag til, justér evt. med lidt ekstra eddike eller sukker efter din præference.

Hæld ketchuppen på rene, skoldede glas eller flasker og stil beholderen på låget, så der dannes vacuum. Opbevar i køleskab, hvor den kan holde sig i op til 2-3 uger. Alternativt kan du fryse ketchuppen ned i poseportioner, som tages op efter behov.

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

400 g tomater på dåse, gerne flåede

50 g tomatpuré

40 g løg

40 g revet gulerod

25 g rørsukker

120 g æble, skåret i tern

70 g æblecidereddike

1/2 tsk fennikelfrø

Allergener

Ingen kendte allergener.

Sværhedsgrad

Let (kræver primært simring og blendning).

Sundhed

Hjemmelavet ketchup indeholder færre tilsætningsstoffer end industriketchup og giver samtidig kostfibre fra tomater og æbler. Den er stadig relativt sukkerholdig, men betydeligt sundere end mange købte varianter.

Historie

Oprindelse

Ketchupens historie begynder langt fra tomaternes verden. Oprindeligt stammer ketchup fra Asien, hvor en fermenteret fiskesauce kaldet "kê-tsiap" blev brugt som smagsgiver i det sydlige Kina for over 500 år siden. Europæiske søfarere bragte idéen til Europa i 1600-1700-tallet, hvor saucen gradvist blev tilpasset lokale smage.

Kulturel betydning

Da ketchup kom til England i det 18. århundrede, blev opskriften ændret til at inkludere ingredienser som svampe, valnødder og senere tomater. I USA begyndte tomatversionen at vinde frem i begyndelsen af 1800-tallet, hvor ketchup hurtigt blev populær som en fast bestanddel i husholdninger og på middagsborde. Den industrialiserede produktion, især med Heinz i 1876, cementerede tomatketchup som en af de mest ikoniske saucer i verden.

Udvikling gennem tiden

Fra at være en kompleks fermenteret sauce har ketchup udviklet sig til en sød, syrlig og intens tomatbaseret sovs, elsket på tværs af kulturer. Moderne hjemmelavede varianter, som den i denne opskrift, søger ofte at genskabe den oprindelige balance mellem sødme, syre og krydderi uden de tilsætningsstoffer, der findes i mange kommercielle produkter.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn