>

>

Italienske kødboller med friskhakket persille, hvidløg, parmesan og oliven

45 minutter

45 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Italiensk opskrift
Italiensk opskrift

Italienske kødboller med friskhakket persille, hvidløg, parmesan og oliven

Italienske kødboller med friskhakket persille, hvidløg, parmesan og oliven

"Dufter af sensommeraften i Toscana... Spaghetti con Polpette al Sugo. Mere autentisk bliver det ikke. Hvem sagde Lady og Vagabonden?"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af italienske kødboller
Billede af italienske kødboller

Per person

Per person

30 kr

30 kr

|

3.600 g CO2e

3.600 g CO2e

|

180 g kød

180 g kød

Energifordeling

Energifordeling

24% protein

|

38% fedt

|

38% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

830 kcal

830 kcal

Loading...

45 minutter

|

4 personer

Italiensk opskrift

Italienske kødboller med friskhakket persille, hvidløg, parmesan og oliven

Dufter af sensommeraften i Toscana... Spaghetti con Polpette al Sugo. Mere autentisk bliver det ikke. Hvem sagde Lady og Vagabonden?

Dufter af sensommeraften i Toscana... Spaghetti con Polpette al Sugo. Mere autentisk bliver det ikke. Hvem sagde Lady og Vagabonden?

Af Lars Holmgaard

Billede af italienske kødboller
Billede af italienske kødboller

Per person:

30 kr

3.600 g CO2e

180 g kød

Energifordeling

24% protein

38% fedt

38% kulhydrat

830 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Kødboller

Rør farsen sammen med persille, parmesanost, hakket hvidløg, rasp, mælk, salt og peber. Brug en gaffel til at blande det eller kør det i en røremaskine på lave omdrejninger, så blandingen er ensartet.

Brug en spiseske til at forme små kødboller på størrelse med en valnød. Varm en pande godt op med olie på og brun kødbollerne efterhånden som du får dem lavet - tag dem af når de har fået stegeskorpe. Husk at vende dem tit. De skal kun have et par minutter på panden inden du lægger dem til side.

Tomatsovs

Svits løg og hvidløg på panden du lige har stegt kødbollerne på og hæld derefter resten af ingredienserne til sovsen i. Varm det igennem i nogle minutter inden du hælder kødbollerne i panden (pas på det ikke sprøjter på dig).

Læg låget på panden og lad det stå og simre mens du sætter rigeligt med vand over til pastaen i en stor gryde. Når vandet koger, hælder du pastaen i og lader det koge til det er al dente.

Prøvesmag en kødbolle og se om den er gennembagt - den må gerne være blød, bare den ikke er rå. Bliver kødbollerne stegt og bagt for længe, så bliver de hårde, så hold godt øje med dem.

Serveres oven på pasta og drysses med friskrevet parmesan og nogle basilikumblade, som pynt. Overvej også at prøve opskriften på spaghetti bolognese som er i samme italienske familie.

Tip: Server gerne med lækkert nybagt brød til, hvis mængden er lige i underkanten til jer.

Tip: Se nemt opskriften på din telefon - scan QR koden:

Ingredienser

Kødboller

700 g hakket grise- og oksekød (8-12 % fedt)

1 æg

50 g revet parmesan

1 skive daggammelt hvidt brød (eller 1 dl rasp), udblødt i lidt mælk

1 dl finthakket persille

4 fed hvidløg, presset

Salt og peber

Lidt olivenolie til stegning

Tomatsovs

2 spsk olivenolie

1 løg, finthakket

2 fed hvidløg, finthakkede

800 g hakkede tomater (2 dåser af god kvalitet)

1 dåse tomatpassata

1 rød chili

1 dl sorte oliven, hakkede

1 dl frisk basilikum

Salt og peber

Pasta

500 g pasta

2 spsk salt

Allergener

Gluten (hvidt brød/pasta), mælk (parmesan, evt. mælk i brød), æg

Sværhedsgrad

Middel – kræver lidt tid og teknisk forståelse, men intet avanceret.

Sundhed

Retten indeholder en god mængde protein og sunde fedtstoffer fra olivenolie, samt fibre og antioxidanter fra tomater, chili og urter. Den er dog rig på mættet fedt (fra kødet og parmesanen) og salt, og pastaen bidrager med en stor andel raffinerede kulhydrater. En salat som tilbehør og evt. fuldkornspasta kan forbedre det ernæringsmæssige billede.

Historie

Italienske kødboller, kendt som polpette, er en elsket ret i det italienske køkken med en rig historie og mange regionale variationer.​

Historisk baggrund

Kødboller har eksisteret i forskellige former i årtusinder, med rødder der strækker sig tilbage til det gamle Rom. Men det var i middelalderen, at polpette begyndte at tage form som den ret, vi kender i dag. Oprindeligt blev polpette lavet af hakket kød blandet med brødkrummer og krydderier, en metode til at udnytte rester af kød og skabe en ny, lækker ret. Denne praksis udviklede sig til en kunst, og polpette blev hurtigt en elsket del af det italienske køkken.

Regionale variationer

Italien er kendt for sine regionale forskelle i madlavning, og polpette er ingen undtagelse. I Sicilien finder man polpette di sarde, lavet med sardiner, pinjekerner og rosiner. I Abruzzo er pallotte cace e ove populære, vegetariske kødboller lavet med brød og ost. Toscana byder på polpette alla fiorentina, som indeholder spinat og pinjekerner, mens Emilia-Romagna har polpette di mortadella, lavet med den berømte mortadella-pølse.

Moderne variationer

I dag eksperimenteres der med polpette i mange hjem og restauranter. Nogle tilføjer forskellige krydderier, urter eller ost for at give kødbollerne en unik smag. Derudover findes der vegetariske og veganske versioner, hvor kød erstattes med ingredienser som linser, quinoa eller svampe. Disse moderne variationer afspejler en tendens til at eksperimentere med traditionelle opskrifter for at skabe nye smagsoplevelser, der appellerer til moderne ganer.

Italienske kødboller forbliver en elsket ret, der kombinerer tradition og innovation, og som fortsat bringer smag og glæde til middagsbordet.​

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn