Opskrift
Jeg har skrevet det tager 20 minutters arbejdstid at lave de lækre sandwiches her, men du skal lave dem 8-10 timer i forvejen, så det passer fint med at du hurtigt smækker dejen sammen om morgenen og så er der friskbagte brød om aftenen.
Du skal bruge en præcis vægt, der kan måle med 0,1 grams nøjagtighed, men udover det, så skal du ikke bruge noget specielt udstyr. Det er pærelet at lave de her lækre sandwichbrød. Brødene er luftige, men mætter godt, så de er perfekte til en italiensk sandwich.
Rør dejen sammen om morgenen
Rør alle ingredienser sammen i en stor skål, til dejen samler sig – du behøver ikke ælte overhovedet.
Dæk skålen til og lad dejen hæve i 8–10 timer ved stuetemperatur, fx i en slukket ovn.
Bag brødene om aftenen
Tænd ovnen på 250 grader.
Tip: Har du en bagesten, så lad den varme roligt op i ovnen samtidigt, men du kan også fint bruge en almindelig bageplade. Bagestenen vil gøre bunden af bollerne mere sprøde.
Drys lidt mel på bordet, hæld dejen forsigtigt ud og drys lidt mel ovenpå også.
Del derefter dejen i 4 lige store stykker med en kniv og form dem forsigtigt til aflange sandwichbrød uden at presse luften ud.
Løft dem over på en bageplade med bagepapir. Eller, den varme bagesten.
Sæt bagepladen midt i ovnen og bag brødene ved 250 grader i 20-25 minutter, afhængigt af, hvor sprøde du gerne vil have dem.

Fyld til din italienske sandwich
Skær brødene over og smør dem med pesto. Derefter lægger du mortadella, mozarella, tomater og lidt friske ærteskud (eller baslikum) på inden du krydrer med lidt flagesalt og friskkværnet peber.
Velbekomme! :)

Ingredienser
Brød
475 g hvedemel, gerne Tipo 00
8 g fint salt (ca 1 tsk)
1 g tørgær
365 g vand
Fyld
4 skiver mortadella
2 tomater skåret i skiver
1 mozarella skåret i skiver
Pesto
Allergener
Gluten
Sundhed
Brødet er simpelt og baseret på få ingredienser, uden tilsætningsstoffer eller fedtstoffer. Det indeholder udelukkende raffineret hvedemel (Tipo 00), hvilket giver et lyst brød med god struktur, men lavt indhold af kostfibre og mikronæringsstoffer. Det kan med fordel kombineres med fiberrigt pålæg eller grøntsager for et mere balanceret måltid.
Sværhedsgrad
Let.
Historie
Fra fransk baguette til moderne sandwichbrød
Sandwichbrød som det, vi har her, har sine rødder i det klassiske europæiske hvedebrød – især den franske baguette og det italienske ciabatta. De fælles kendetegn er det høje vandindhold, en lang hævetid og brugen af stærk hvedemel, hvilket giver et brød med sej krumme og sprød skorpe. Netop disse kvaliteter gør brødet ideelt som base for sandwich: det holder formen, absorberer smag uden at blive smattet og giver en god tekstur i hver bid.
Det industrielle gennembrud og hjemlige genopdagelser
Sandwichbrødet blev for alvor populært i 1900-tallet, hvor industrialiseringen gjorde det muligt at masseproducere brød i ensartede former. I USA blev skiveskåret sandwichbrød synonym med "modernitet", men i Europa holdt mange fast i de rustikke, håndlavede versioner.
I dag ser vi en bevægelse tilbage mod det enkle og hjemmelavede. Med kun fire basisingredienser – mel, salt, gær og vand – repræsenterer dette brød en tilbagevenden til traditionel bageteknik, hvor langtidshævning og minimal indgriben skaber både struktur og smag.
Nutidig anvendelse og fleksibilitet
Brødet i denne opskrift er en alsidig variant, som let kan tilpasses både moderne og klassiske køkkener. Det er ideelt til madpakker, picnic eller som tilbehør til supper og salater. Brødets milde smag og luftige struktur gør det velegnet til alt fra enkle ostemadder til fyldige gourmet-sandwiches.
Med sin enkle tilberedning og lave klimaaftryk repræsenterer brødet en moderne tilgang til hverdagsbagning – hvor sund fornuft, bæredygtighed og smag går hånd i hånd.