>

>

Grove burgerboller med rugmel og sesamfrø

110 minutter

110 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Grove burgerboller med rugmel og sesamfrø

Grove burgerboller med rugmel og sesamfrø

"Saftigt, røget og sprødt møder friske grøntsager og groft, hjemmebagt brød – en burger med både bid og balance"

"Saftigt, røget og sprødt møder friske grøntsager og groft, hjemmebagt brød – en burger med både bid og balance"

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af grove burgerboller
Billede af grove burgerboller

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

24 kr

24 kr

|

1.900 g CO2e

1.900 g CO2e

|

0 g kød

0 g kød

Energifordeling

Energifordeling

22% protein

|

44% fedt

|

34% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

720 kcal

720 kcal

Loading...

110 minutter

|

4 personer

Grove burgerboller med rugmel og sesamfrø

Saftigt, røget og sprødt møder friske grøntsager og groft, hjemmebagt brød – en burger med både bid og balance

Saftigt, røget og sprødt møder friske grøntsager og groft, hjemmebagt brød – en burger med både bid og balance

Af Lars Holmgaard

Billede af grove burgerboller
Billede af grove burgerboller

Per person:

24 kr

1.900 g CO2e

0 g kød

Energifordeling

22% protein

44% fedt

34% kulhydrat

720 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Grove burgerboller - 6 stk

Lun vandet til det er fingervarmt enten på komfuret eller ved at give det 20 sekunder i mikrobølgeovnen. Opløs gæren i vandet og tilsæt sukker, salt, olie og æg. Rør godt rundt og tilsæt rugmel og havregryn. Ælt dejen (eller brug røremaskine) og tilføj hvedemel indtil dejen hænger godt sammen.

Lad dejen hæve 1 time. Slå derefter dejen sammen igen og del den op i 6 boller, som du trykker flade. Lad bollerne hæve i en halv time mere, pensl med mælk eller æg og drys sesamfrø over. Bag dem derefter i en forvarmet ovn på 215 grader i 10-14 minutter.

Burger - 6 stk

Imens bollerne hæver anden gang, så pil bladene fra icebergsalaten, skyl dem godt og dup dem tørre med et stykke køkkenrulle bagefter. Bland oksefarsen med salt og peber (ca. 1 tsk af hver) og ælt det godt sammen. Del oksefarsen op i 6 lige store dele og tryk bøfferne godt flade inden de steges et par minutter på hver side ved høj varme. Jeg steger som regel bøfferne i så kort tid at de stadig er røde inden i når jeg tager dem af panden og lægger dem derefter under et par stykker staniol i 5-10 minutter. Så er de perfekt saftige til serveringen.

Mens bøfferne hviler, skærer du nogle tykke skiver af auberginen og griller dem på panden. Gril derefter baconskiver og lav burgeren som på billedet. Det smager fantastisk og børnene synes det er sjovt at være med til at lave deres egne burgere.

Tip: Læg en skive god ost på bøffen mens den står og trækker, det smager superlækkert.

Ingredienser

Grove burgerboller

  • 25 g gær

  • 2,5 dl vand

  • 1 tsk sukker

  • knivspids salt

  • 1 æg

  • 1 dl olie

  • 1 dl groft rugmel

  • 1 dl havregryn

  • ca. 4 dl hvedemel

Sesamfrø

Mælk eller æg til pensling

Burgeropskrift

  • 1 icebergsalat

  • 1 aubergine

  • 2 tomater

  • 1/2 agurk

  • 500 gr oksefars

  • 1 pakke bacon

  • Ketchup

Allergener

Gluten (hvedemel, rugmel, havregryn), æg (i boller og evt. pensling), mælk (hvis anvendt til pensling), sesam

Sundhed

Disse hjemmelavede burgere har et fornuftigt ernæringsmæssigt udgangspunkt: grove boller med fuldkorn, masser af friske grøntsager og bagte aubergineskiver som fyld. Dog er der også kalorie- og fedtrige elementer som oksekød og bacon, som trækker den samlede sundhed ned, særligt i mættet fedt og CO₂-aftryk. Brødene er dog et klart plus ift. kostfibre, og mængden af grønt er højere end i mange klassiske burgeropskrifter.

Historie

Grove burgerboller er en moderne fortolkning af den klassiske burgerbolle, der kombinerer smag og ernæring. Ved at anvende fuldkornsmel og kerner tilføjes både tekstur og fiberindhold, hvilket gør bollerne til et sundere alternativ til de traditionelle hvide burgerboller.​

Historisk baggrund

Burgerens oprindelse kan spores tilbage til det 19. århundrede, hvor hakket oksekød blev serveret mellem to skiver brød. Med tiden udviklede burgerbollen sig til en blød, hvid bolle, ofte med sesamfrø på toppen. I takt med en stigende bevidsthed om sundhed og ernæring begyndte bagere og hjemmekokke at eksperimentere med grove meltyper og kerner for at skabe en mere næringsrig bolle.​

Moderne variationer

Nutidens grove burgerboller varierer i ingredienser og tilberedningsmetoder. Nogle opskrifter inkluderer fuldkorns speltmel, æg og olivenolie for at opnå en blød og saftig krumme. Andre tilføjer havregryn og rugmel for en mere rustik tekstur. Toppings som sesamfrø eller solsikkekerner giver både smag og et dekorativt udseende.​

Disse boller er ikke kun velegnede til burgere, men også som sandwichboller eller som en del af madpakken. Deres alsidighed og ernæringsmæssige fordele har gjort dem populære blandt både sundhedsbevidste forbrugere og madentusiaster.​

Grove burgerboller repræsenterer en fusion af tradition og innovation, hvor klassiske opskrifter tilpasses moderne ernæringsprincipper uden at gå på kompromis med smagen.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn