Billede af flæskesteg i stegeso

Flæskesteg i stegeso - saftig og med sprød flæskesvær

Kan være klar om 2 timer og 30 minutter

Når sneen er faldet og juletræet bare venter på at blive pakket ud af nettet i haven og sat ind i stuen, så er det tid til at spise flæskesteg!

Jeg kan virkelig godt lide at lave mad i en stegeso som fx. en Römertopf (kan købes hos Wuptii) fordi maden beholder saften og varmen langsomt siver ind i kødet i modsætning til når man sætter kødet direkte ind i en varm ovn og varmen hurtigt bruner overfladen og trænger ind i kødet. Ofte når overfladen at blive færdig mens kernen er tæt på at være rå, hvis du steger ved for høj varme.

Når man bruger en stegeso, så skal den sættes i en kold ovn og varmes roligt op. De første mange gange du bruger en stegeso, skal du lade den stå og trække i koldt vand så den er mættet.

Her er det en flæskesteg jeg laver, som bliver lækker saftig - hver gang. Og det kan du også gøre!

Start med at købe en kamsteg i supermarkedet eller hos din slagter. Kamsteg har en pæn størrelse og kødet er meget regulært.

Rids stegen, det er vigtigt



Når du køber en kamsteg til at lave flæskesteg af, så er den som regel allerede ridset. Men, det er en god idé lige at gå ridserne efter og sørge for at der er skåret næsten helt ned til kødet. Gnid salt ind i sprækkerne - der skal ikke spares på det. Det er med til at få sværen til at boble op.

Læg svinet i soen


Sæt et stegetermometer i stegen og læg hele molevitten i stegesoen (husk at lade stegesoen trække vand først).

Eksperttip 1: Sørg for at stegen ligger så flæskesværen ligger vandret. Brug evt. en gulerod eller en kartoffel i bunden til at justere stegen med. Pointen er at flæskesværen senere skal have lige meget varme fra grillen og det får den ikke, hvis stegen er høj i den ene side og lav i den anden. Så får du brændt flæskesvær i den ene side og sejt gummisvær i den anden.

Når du har stegen lagt godt til rette, hælder du en enkelt deciliter vand ved. Fordi stegesoen holder fugten inde, så skal man lige passe på man ikke oversvømmer stegen så den ikke bare ligger og svømmer i lunkent vand. Det er ikke meningen.

Eksperttip 2: Pensl gerne sværen med den madolie du lige har ved hånden. Det gør den ekstra sprød og saftig. Gentag gerne når du tager låget af stegesoen for at gøre sværen færdig.

Låg på


Læg låget på stegesoen og sæt den i den kolde ovn. Tænd ovnen på 175 grader og lad stegen stå og passe sig selv i 1,5-2 timer mens du holder øje med kernetemperaturen.

Låg af


Når temperaturen i midten af stegen er på omkring 50 grader, så tager du låget af stegesoen og tænder for grillen i ovnen.

Nu skal du IKKE sætte dig i sofaen. Bare et minut for længe ved høj grillvarme kan give forbrændt flæskesvær, så hold godt øje med den på dette stadie.

Flæskestegen skal ende med at have en kernetemperatur på cirka 65 grader. Når du tager låget af stegesoen og tænder grillen, så stiger temperaturen hurtigere end da låget var på, så hold øje. Jeg lover dig du får en supergod og saftig flæskesteg og saften fra stegesoen bruger du selvfølgelig til at lave sovsen med. :)

Al tilbehøret, som rødkål, brunede kartofler og sovs til flæskestegen kan du lave ud fra denne opskrift. Rigtig god fornøjelse og husk at en god flæskesteg kan man spise hele året!


Synes du godt om, får du opskriften i en fin pdf som tak - uden reklamer. Lige til at printe ud.

Ingredienser til flæskesteg i stegeso


1 kamsteg