Opskrift
Ris
Sæt vand over til risene og hæld dem i, når vandet koger. Tilsæt salt og lad risene koge indtil vandet er kogt væk fra bunden. Sluk for blusset og lad risene stå og trække i 10 minutter.
Kødboller
Hæld vand i en stor gryde og bring det i kog sammen med 1 tsk salt. Rør ingredienserne til farsen sammen og form boller i hånden med en ske. Læg kødbollerne i gryden og vent til de kommer op til overfladen. Lad dem derefter koge 2 minutter ekstra og tag dem op af vandet med en hulske.
Karrysovs
Halver æblet og skær det i skiver. Skær guleroden i tynde, korte stænger. Varm derefter olien i en gryde og tilsæt karry, så det ristes nogle få sekunder. Tilsæt hakkede løg, hvidløg og ingefær og svits det kort ved middel varme. Tilsæt æble og gulerod og svits det hele i et par minutter.
Drys melet over blandingen i gryden, rør rundt og hæld derefter 3 dl vand fra kødbollerne i. Kog sovsen op og tilsæt mælk og madlavningsfløde derefter. Smag til med salt og friskkværnet peber. Læg kødbollerne i, sluk for varmen og lad det stå og trække i et par minutter, mens der hakkes persille til pynten. Voila, boller i karry, der smager fantastisk!
Tip: Hvis du er glad for karryretter, så smag også koteletter i fad med ananas, bananer og karry - det smager superlækkert.
Ingredienser
Kødboller
500 g hakket kalv og flæsk
1/2 finthakket løg
1 æg
1/2 dl vand
1/2 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 spsk karry
1/2 tsk salt
1/2 tsk peber
Pynt
3 spsk hakket persille
Ris
12 dl vand
1 tsk salt
8 dl basmati ris
Karrysovs
3 spsk olivenolie
1 spsk karry
1/2 løg i tynde skiver
1 fed hvidløg
1 spsk friskhakket ingefær
1 gulerod
1 æble
1 spsk mel
3 dl kogevand fra kødbollerne
250 ml madlavningsfløde
2 dl mælk
1 tsk salt
1/2 tsk friskkværnet peber
Allergener
Æg, mælk (fløde og mælk), muligvis gluten (afhængigt af meltype og kødfarsens tilsætninger)
Sundhed
Denne version af boller i karry er en moderat sund udgave af den klassiske ret.
Kødbollerne består af kalv og flæsk – en god blanding, men stadig med en del mættet fedt
Karrysaucen er lavet med grøntsager og frugt (gulerod og æble), hvilket giver fibre og naturlig sødme
Brug af madlavningsfløde og mælk gør sovsen cremet uden at blive alt for fed
Rismængden er relativt høj (ca. 2 dl ukogt pr. person), hvilket giver mange kulhydrater – det kan reduceres en smule for bedre balance
Alt i alt en velsmagende og traditionel ret, som kan blive endnu sundere ved at justere mængden af ris og/eller anvende magrere fars.
Historie
Boller i karry er en af de mest elskede retter i det danske køkken og betragtes af mange som en uofficiel nationalret. Retten består traditionelt af kogte kødboller lavet af hakket svine- eller oksekød, serveret i en tyk, gul karrysauce og ofte ledsaget af ris.
Historisk baggrund
Karry blev introduceret i dansk madlavning i begyndelsen af 1800-tallet, blandt andet gennem kogebøger som Madam Mangors fra 1837. Selve retten boller i karry optræder dog først i danske opskrifter omkring 1935 og er en dansk opfindelse . Retten blev hurtigt populær i danske hjem og har siden været en fast bestanddel af hverdagskøkkenet.
Kulinarisk betydning
Boller i karry kombinerer det hjemlige og det eksotiske ved at forene danske kødboller med en karrysauce, der har rødder i det indiske køkken. Denne fusion af smage har gjort retten til en favorit blandt både børn og voksne og et symbol på dansk madkultur.
Retten har også inspireret til forskellige variationer, herunder vegetariske og veganske versioner, hvor kødbollerne erstattes med plantebaserede alternativer, og saucen tilpasses med ingredienser som kokosmælk for at bevare den cremede konsistens.
I dag er boller i karry ikke kun en klassiker i danske hjem, men også en ret, der repræsenterer den danske evne til at tilpasse og integrere internationale smage i det nationale køkken.