>

>

Boller i karry med koriander, spidskommen og hvidløg

50 minutter

50 minutter

|

|

4 personer

4 personer

Dansk opskrift
Dansk opskrift

Boller i karry med koriander, spidskommen og hvidløg

Boller i karry med koriander, spidskommen og hvidløg

"Eksotisk udgave af den kendte ret, boller i karry, med en rigtig god og kraftig smag."

"Eksotisk udgave af den kendte ret, boller i karry, med en rigtig god og kraftig smag."

Opskrift af Lars Holmgaard

Billede af boller i karry med ris
Billede af boller i karry med ris

Pris, CO2 og kød per person

Pris, CO2 og kød per person

21 kr

21 kr

|

1.500 g CO2e

1.500 g CO2e

|

125 g kød

125 g kød

Energifordeling

Energifordeling

23% protein

|

36% fedt

|

41% kulhydrat

Næringsindhold

Næringsindhold

800 kcal

800 kcal

Loading...

50 minutter

|

4 personer

Dansk opskrift

Boller i karry med koriander, spidskommen og hvidløg

Eksotisk udgave af den kendte ret, boller i karry, med en rigtig god og kraftig smag.

Eksotisk udgave af den kendte ret, boller i karry, med en rigtig god og kraftig smag.

Af Lars Holmgaard

Billede af boller i karry med ris
Billede af boller i karry med ris

Per person:

21 kr

1.500 g CO2e

125 g kød

Energifordeling

23% protein

36% fedt

41% kulhydrat

800 kcal

Næringsindhold per person

Opskrift

Ris

Sæt vand over til risene og hæld dem i, når vandet koger. Tilsæt salt og lad risene koge indtil vandet er kogt væk fra bunden. Sluk for blusset og lad risene stå og trække i 10 minutter.

Kødboller

Hæld vand i en stor gryde og bring det i kog sammen med 1 tsk salt. Rør ingredienserne til farsen sammen og form boller i hånden med en ske. Læg kødbollerne i gryden og vent til de kommer op til overfladen. Lad dem derefter koge 2 minutter ekstra og tag dem op af vandet med en hulske.

Karrysovs

Halver æblet og skær det i skiver. Skær guleroden i tynde, korte stænger. Varm derefter olien i en gryde og tilsæt karry, så det ristes nogle få sekunder. Tilsæt hakkede løg, hvidløg og ingefær og svits det kort ved middel varme. Tilsæt æble og gulerod og svits det hele i et par minutter.

Drys melet over blandingen i gryden, rør rundt og hæld derefter 3 dl vand fra kødbollerne i. Kog sovsen op og tilsæt mælk og madlavningsfløde derefter. Smag til med salt og friskkværnet peber. Læg kødbollerne i, sluk for varmen og lad det stå og trække i et par minutter, mens der hakkes persille til pynten. Voila, boller i karry, der smager fantastisk!

Tip: Hvis du er glad for karryretter, så smag også koteletter i fad med ananas, bananer og karry - det smager superlækkert.

Ingredienser

Kødboller

  • 500 g hakket kalv og flæsk

  • 1/2 finthakket løg

  • 1 æg

  • 1/2 dl vand

  • 1/2 tsk stødt koriander

  • 1 tsk spidskommen

  • 1 spsk karry

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk peber

Pynt

  • 3 spsk hakket persille

Ris

  • 12 dl vand

  • 1 tsk salt

  • 8 dl basmati ris

Karrysovs

  • 3 spsk olivenolie

  • 1 spsk karry

  • 1/2 løg i tynde skiver

  • 1 fed hvidløg

  • 1 spsk friskhakket ingefær

  • 1 gulerod

  • 1 æble

  • 1 spsk mel

  • 3 dl kogevand fra kødbollerne

  • 250 ml madlavningsfløde

  • 2 dl mælk

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk friskkværnet peber

Allergener

Æg, mælk (fløde og mælk), muligvis gluten (afhængigt af meltype og kødfarsens tilsætninger)

Sundhed

Denne version af boller i karry er en moderat sund udgave af den klassiske ret.

  • Kødbollerne består af kalv og flæsk – en god blanding, men stadig med en del mættet fedt

  • Karrysaucen er lavet med grøntsager og frugt (gulerod og æble), hvilket giver fibre og naturlig sødme

  • Brug af madlavningsfløde og mælk gør sovsen cremet uden at blive alt for fed

  • Rismængden er relativt høj (ca. 2 dl ukogt pr. person), hvilket giver mange kulhydrater – det kan reduceres en smule for bedre balance
    Alt i alt en velsmagende og traditionel ret, som kan blive endnu sundere ved at justere mængden af ris og/eller anvende magrere fars.

Historie

Boller i karry er en af de mest elskede retter i det danske køkken og betragtes af mange som en uofficiel nationalret. Retten består traditionelt af kogte kødboller lavet af hakket svine- eller oksekød, serveret i en tyk, gul karrysauce og ofte ledsaget af ris.

Historisk baggrund

Karry blev introduceret i dansk madlavning i begyndelsen af 1800-tallet, blandt andet gennem kogebøger som Madam Mangors fra 1837. Selve retten boller i karry optræder dog først i danske opskrifter omkring 1935 og er en dansk opfindelse . Retten blev hurtigt populær i danske hjem og har siden været en fast bestanddel af hverdagskøkkenet.

Kulinarisk betydning

Boller i karry kombinerer det hjemlige og det eksotiske ved at forene danske kødboller med en karrysauce, der har rødder i det indiske køkken. Denne fusion af smage har gjort retten til en favorit blandt både børn og voksne og et symbol på dansk madkultur.

Retten har også inspireret til forskellige variationer, herunder vegetariske og veganske versioner, hvor kødbollerne erstattes med plantebaserede alternativer, og saucen tilpasses med ingredienser som kokosmælk for at bevare den cremede konsistens.​

I dag er boller i karry ikke kun en klassiker i danske hjem, men også en ret, der repræsenterer den danske evne til at tilpasse og integrere internationale smage i det nationale køkken.

Sulten efter andre lande?

Sulten efter andre lande?

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk 2025 af Lars Holmgaard, Gerdsvej 3, 8800 Viborg, kontakt@erdusulten.dkLinkedIn

Portrætbillede af Lars Holmgaard

erdusulten.dk af Lars Holmgaard

Gerdsvej 3, 8800 Viborg

kontakt@erdusulten.dk

LinkedIn