Opskrift
Læg smør og den mørke chokolade i en skål og giv det 1 minut på halv styrke i mikrobølgeovnen. Det plejer at være nok til at smørret er varmt nok til at smelte chokoladen, hvis du lige lader det stå og rører rundt en gang i mellem.
Hak mandlerne og den hvide chokolade fint og hæld alle ingredienser i en stor skål og rør godt rundt. En køkkenmaskine er rigtig god her, for blandingen bliver meget tyk og stiv.
Læg blandingen på et stykke bagepapir og pres massen ud til den er 1-2 cm høj. Læg et andet stykke bagepapir over og sæt pladen i køleskabet.
Skulle du nu få lyst til at lave noget lidt sundere, så prøv lige de her havregrynskugler, der er overraskende gode.
Efter en time i køleskabet tager du pladen ud, fjerner bagepapiret og lægger massen på et stort skærebræt. Skær først en række stænger på den ene led og så den anden led - vupti, så er der havregrynskugler på ingen tid! Man kan godt trille hver enkelt havregrynskugle, men det er ikke nødvendigt.
Ingredienser
100 g mørk chokolade
25 g smør
6 dl havregryn
2 1/2 dl flormelis
6 spsk kakao
1/2 dl rørsukker
1/2 dl hakkede mandler
50 g hakket hvid chokolade
1 dl letmælk
Allergener
Historie
Havregrynskugler er en klassisk dansk konfekt, der især er populær i juletiden. Disse små, søde kugler er kendt for deres enkle ingredienser og nemme tilberedning, hvilket gør dem til en favorit blandt både børn og voksne.
Historisk baggrund
Havregrynskugler blev populære i Danmark under og efter Anden Verdenskrig, hvor rationering og knaphed på traditionelle konfektingredienser som mandler og chokolade førte til opfindelsen af nye opskrifter med mere tilgængelige råvarer. Havregryn, smør, sukker og kakao blev kombineret for at skabe en lækker og overkommelig sødme, der hurtigt fandt vej til danske hjem.
Moderne variationer
I dag findes der mange variationer af havregrynskugler. Nogle opskrifter tilføjer kaffe eller rom for en dybere smag, mens andre inkluderer kokosmel, appelsinjuice eller marcipan for at give kuglerne et unikt twist. Derudover eksperimenterer nogle med at rulle kuglerne i forskellige toppings som kokosmel, hakkede nødder eller kakaopulver for at tilføje tekstur og smag.
Havregrynskugler forbliver en elsket del af dansk konfekttradition, værdsat for deres enkelhed, smag og evne til at bringe hygge og glæde i juletiden og året rundt.