Billede af gullasch med kartoffelmos

Gullasch med kartoffelmos og friske gulerødder

Kan være klar om 50 min

Ungarsk gullasch smager fantastisk på en kold vinterdag, som vi i skrivende stund har. Oprindeligt er det jo en ungarsk ret, som var enormt populær under 1. verdenskrig pga. indholdet af proteiner fra kødet og vitaminerne fra grønsagerne i retten. Tit var kødet dog af dårlig stand med sener og brusk, men det mente gullaschbaronerne ikke var noget problem når det var gemt væk i en dåse. Men, bare rolig - vi laver dog en version af god kvalitet her.

Start med kartoffelmosen
Skræl et kg kartofler, skær dem i lige store stykker og kog dem møre, men ikke udkogte, i ca 20 minutter uden salt, mens du laver gullaschen. Mos derefter kartoflerne. Hvis du vil være sikker på at der ikke er klumper i kartoffelmosen, så kan jeg varmt anbefale en professionel Bamix stavblender, der giver den lækre, cremede og luftige kartoffelmos, man gerne vil have. Den er altså svær at opnå med en gaffel - jeg har prøvet.

Start med at hælde 2 dl mælk i, så kan du altid hælde mere ved, hvis kartoffelmosen er for tyk. Den skal være let og luftig, uden at være for flydende. Husk at smage til med salt og tilføj to spsk smør til mosen, så bliver den lækker cremet.

Svits kødet og lade det simre
Varm smør og olie op i en gryde og svits kødet kort inden du tilsætter hakket rødløg og hvidløg. Åben dåsen med tomatpuré og hæld det i gryden sammen med 1/2 liter vand. Skru så meget ned for blusset at gullaschen kun lige akkurat danner en boble af damp indimellem - det må endelig ikke koge voldsomt, for så bliver kødet hårdt og tørt i stedet for mørt og saftigt. Lad det stå og simre med låg i en halv time. Kig til gullaschen efter et par minutter for lige at checke at det ikke koger for meget med låget på.

Skær gulerødderne i små tern og lad dem koge med i gryden i 5-10 minutter til de lige netop er møre. De må ikke være udkogte, det er synd. Så mangler du bare at tilføje en spsk paprika og smage til med salt og friskkværnet peber og så er der en lækker gullasch klar til dig!

Tip: Hvis du har noget frisk persille til at stå i vindueskarmen er det lækkert lige at hakke og drysse oven på gullaschen.


Synes du godt om, får du opskriften i en fin pdf som tak - uden reklamer. Lige til at printe ud.

Ingredienser til gullasch med kartoffelmos


Gullasch
2 spsk olivenolie
1 spsk stegemargarine

500 gram oksekød i tern
1 rødløg
2 fed hvidløg

1 lille dåse tomatpuré (70 gram)

3 gulerødder

1 spsk paprika
Maizena

Kartoffelmos
1,25 kg kartofler
2 spsk smør
2-3 dl mælk
1 tsk fint salt